Hlavní obsah

Kanadský premiér přivítal první syrské uprchlíky. Země jich přijme 25 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa
Aktualizováno

První letoun se syrskými uprchlíky z běženeckých táborů na Blízkém východě přiletěl v noci na pátek do Kanady, jak bylo předem dohodnuto. Migranty přivítal na letišti v Torontu kanadský premiér Justin Trudeau. Již dříve sdělil, že další letadlo se Syřany se očekává v sobotu.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Kanadský premiér Justin Trudeau (vlevo) vítá na letišti v Torontu syrské uprchlíky.

Článek

"Dnešní den si budeme všichni pamatovat," prohlásil Trudeau krátce předtím, než začal zdravit syrské rodiny, často matky s dětmi. Vojenské letadlo je přivezlo z Bejrútu kolem 23:30 místního času (dnes 5:30 SEČ). Letoun měl technické mezipřistání v Německu.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Kanadský premiér Justin Trudeau (vlevo) vítá na letišti v Torontu syrské uprchlíky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kanada chce do konce roku přijmout 10 000 Syřanů, dalších 15 000 pak do konce února nadcházejícího roku.

Kanadská vláda zaplatí přesídlení 15 000 uprchlíků a soustředit se bude na rodiny a zranitelné ženy. Dospělí muži se budou moci do vládního programu dostat pouze v případě, že jsou homosexuálové, bisexuálové či transgenderové osoby, nebo pokud přijdou v doprovodu svých rodičů jako součást přijímané rodiny.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Kanadský premiér Justin Trudeau se zaměstnanci letiště v Torontu před příletem syrských uprchlíků

O zbylých 10 000 z plánovaného počtu 25 000 běženců se postarají soukromí sponzoři, kteří budou moci do země přesídlit i dospělé muže bez rodin, a to bez ohledu na jejich sexuální orientaci.

Kanadští představitelé uvedli, že přeprava letadly bude takřka výhradně placena ze soukromých zdrojů.

Ze Sýrie uprchly před válkou, která začala v roce 2011, více než čtyři milióny lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám