Hlavní obsah

Američané vyšlou do Singapuru nejmodernější špionážní letoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Kvůli Číně, která vznáší agresivní nároky na Jihočínské moře, se Spojené státy rozhodly poslat do Singapuru nejmodernější špionážní letoun Boeing P-8 Poseidon. Uvedla to v úterý BBC.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký pátrací letoun Boeing P-8 Poseidon v Perthu

Článek

Stroj by měl operovat ze základny v Singapuru týden. Není dosud jasné, kdy přesně by měl do tohoto jihoasijského městského státu odletět. Po první části mise by se ale měl do Singapuru pravidelně vracet.

Dohoda o využití singapurské základny pro P-8 Poseidon byla oznámena po pondělním jednání ministrů obrany USA a Singapuru Ashtona Cartera a Ng Eng Hena. Na té se domluvila i spolupráce v boji proti terorismu, pirátství i při zvládání přírodních katastrof.

Špionážní letouny P-8 Poseidon běžně působí ze základen v Japonsku a na Filipínách, ale vzlétaly i z Malajsie.

Spojené státy věnují stále větší pozornost asijsko-pacifické oblasti kvůli rostoucí vojenské síle a územním nárokům Pekingu vůči sousedním zemím. Spory má Čína s Filipínami, Malajsií, Brunejí, Vietnamem, ale také Japonskem a Jižní Koreou.

Pobouřená Čína

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchu-jing uvedla v reakci, že rozšíření vojenské přítomnosti Spojených států „není v souladu s obecnými a dlouhodobými zájmy zemí oblasti”.

„Doufáme proto, že příslušná strana se bude více snažit posílit vzájemnou důvěru mezi zeměmi oblasti, aby mohla těžit z míru a rozvoje tohoto regionu,” dodala mluvčí podle ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám