Hlavní obsah

Bratr kalifornského útočníka má vyznamenání z války proti teroru

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina vraha ze San Bernardina žije v šoku. O úmyslech Syeda Rizwana Farooka neměla tušení. Všichni její členové dobrovolně spolupracovali s FBI a jejich výslechy podle médií potvrzují, že o ničem nevěděli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z bytu střelců z KalifornieVideo: Reuters

 
Článek

Zdrcený je starší bratr Syed Raheel, který sloužil v námořnictvu v letech 2003–7. Působil jako komunikační technik na letadlové lodi Enterprise a za služby ve válce proti terorismu ho vyznamenali dvěma medailemi.

Dvaašedesátiletou matku Rafiu policie zadržela k výslechu ve středu před semafory na křižovatce, když řídila černý vůz typu SUV, který patří staršímu synovi. Ve středu ráno jí Farook s manželkou dali na hlídání své půlroční děcko, protože prý jdou k lékaři.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Tashfeen Maliková a jeí manžel Syed Farook

Listu The Los Angeles Times řekla, že když slyšela první zprávu o střelbě, strachovala se o syna i snachu. S přibývajícími informacemi s hrůzou zjišťovala, že to byli oni, kdo masakr spáchal. I před ní úspěšně utajili své názory a plány.

Muslimové se bojí msty

Rafia se v roce 2006 rozvedla se svým násilnickým mužem, s ním má ještě dvě dcery. Muslimové v USA po útocích v Paříži, a hlavně v San Bernardinu cítí silnou společenskou nedůvěra a mnozí se bojí msty. Například právnička Rabia Chaudryová ve čtvrtek neposlala svou sedmiletou dceru do soukromé islámské školy v Marylandu na opačném konci USA.

„Všichni se cítíme vyčerpaní a zranitelní,“ řekla deníku The Washington Post. Nebezpečí radikálního islámu v USA už bylo horkým tématem prezidentských kandidátů a nyní ještě víc. Obává se ho 82 procent oslovených republikánských voličů a polovina demokratů.

Sněmovna již přijala zákon pozastavit přijímání syrských uprchlíků a republikánští senátoři Ted Cruz a Jeff Sessions žádají Bílý dům, aby zveřejnil podrobnosti z prověřování Farookovy manželky a spoluvražedkyně Tashfeen Malikové, která přijela do USA na vízum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám