Hlavní obsah

Bush starší zkritizoval syna za to, že se jako prezident obklopil jestřáby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reakce USA po teroristických útocích z 11. září 2001 byla podle dřívějšího prezidenta George H. W. Bushe příliš tvrdá. Bush starší v biografii publicisty Jona Meachama řekl, že za to mohou hlavně jestřábi, kteří stáli za jeho synem a tehdejším prezidentem Georgem W. Bushem. Kritikou nešetří vůči bývalému viceprezidentovi Dicku Cheneymu a ministru obrany Donaldu Rumsfeldovi.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prezident USA George W. Bush (uprostřed) s viceprezidentem Dickem Cheneym (vpravo) a ministrem obrany Donaldem Rumsfeldem

Článek

Zatímco Cheney si kolem sebe vybudoval „vlastní impérium”, „arogantní chvastoun“ Rumsfeld „prezidentovi špatně posloužil“, prohlásil podle deníku The New York Times Bush starší.

„Nelíbí se mi, co udělal,“ poznamenal Bush na Rumsfeldovu adresu. Dodal, že prezidentovi podle něj Rumsfeldovy nekompromisní postoje ublížily. „Postrádá skromnost, chybí mu schopnost chápat, co si myslí druhý. Jedná spíš stylem: nakopat zadek, poznamenat si jména,“ vylíčil Rumsfelda Bush starší. Dodal ale, že na to Rumsfeld nakonec doplatil, když ho jeho syn z vlády odvolal.

Foto: Donna Carson, Reuters

George H. W. Bush starší

Cheney sice sloužil i pod starším Bushem zkraje 90. let, ale pod jeho synem Georgem W. to už podle staršího Bushe byl někdo jiný. „Stal se z něj zastánce tvrdé linie. Byl to docela jiný Dick Cheney než ten, kterého jsem znal a s kterým jsem pracoval,“ poznamenal H. W. Bush, podle něhož změnu Cheneyho postojů asi přivodily útoky z 11. září. „Velkou chybou bylo nechat Cheneyho vytvořit si tak trochu své ministerstvo zahraničí,“ uvedl Bush starší.

Chybu však podle něj samozřejmě udělal v prvé řadě jeho syn, když to dopustil. „To není Cheneyho chyba, to je chyba prezidenta,“ prohlásil.

Synovi také Bush starší vytýká příliš siláckou rétoriku. Vyčítá mu například, že během projevu o stavu Unie v roce 2002 zavedl termín „osa zla“ pro státy jako Severní Korea, Írán a Irák. „Myslím, že se dá historicky dokázat, že to ničemu neprospívá. Zapálená rétorika se sice snadno dostane na první stránky novin, ale nevyřeší diplomatické problémy,“ poznamenal.

Biografie o 91letém Georgi H. W. Bushovi vyjde v USA příští týden. Má název Destiny And Power: The American Odyssey Of George Herbert Walker Bush (Osud a moc: Americká odysea George H. W. Bushe).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám