Hlavní obsah

Bratry nařčené z únosu lidé v Mexiku vyvlekli z policejní stanice a zlynčovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Skupina obyvatel města Ajalpan v mexickém státě Puebla v pondělí odpoledne zlynčovala dva bratry nařčené z pokusu únosu. Dav bratry, kteří ve městě prováděli průzkum veřejného mínění, vyvlekl ven z policejní stanice, kde byli vyslýcháni, ubil je a jejich těla zapálil, uvedla agentura AFP.

Foto: ČTK/AP

Kříže za oběti lynče před radnicí v Ajalpan

Článek

„Chránili jsme je, dokud to šlo. Lidé se proti nám postavili,“ hájil policisty starosta města Gustavo Lara.

Devětatřicetiletého Davida Molinu a jeho o sedm let mladšího bratra Josého Abrahama nařkli z pokusu o únos dětí. Bratři se marně bránili tvrzením, že mezi lidmi prováděli anketu. Byli předvedeni na stanici, kde je městská policie vyslýchala, než dovnitř vtrhl dav a oba bratry odvlekl ven.

Policie si dala načas

Lara poznamenal, že městští strážníci požádali o pomoc státní policii, ale ta dorazila až za pět hodin. Policejní šéf to však popřel. Podle něj byla pomoc vyžádána až hodinu po útoku a policisté byli za 40 minut na místě.

Lynči přihlíželo množství lidí, kteří si násilnou akci fotografovali a natáčeli. Vyšetřovatelé pak ze záznamů identifikovali nejméně 25 osob, které se na ubití a upálení obětí podílely.

Čin odsoudila vládní komise pro lidská práva a vyzvala k důkladnému vyšetření případu. Současně upozornila, že se jedná už o devátý lynč ve státě Puebla v letošním roce, což ukazuje na to, že „vláda práva v Pueble je křehká“.

K lynčování však dochází i v jiných mexických státech. V Chiapasu takto za poslední tři roky zahynulo 11 lidí, uvedla AFP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám