Hlavní obsah

The Intercept: Útoky amerických bezpilotníků zabíjejí i nevinné

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raketové údery amerických bezpilotníků často zabíjejí víc nevinných lidí než těch, o jejichž likvidaci rozhodl prezident. Napsal to ve čtvrtek server The Intercept na základě hodnocení přísně tajných dokumentů, které mu předal anonymní zdroj, jenž se na operacích podílí.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní stroj MQ-1 Predator s raketou AGM-114 Hellfire podvěšenou pod křídlem

Článek

„Když dron usmrtí víc než jednoho člověka, není záruka, že si tito lidé takový osud zasloužili,“ řekl zdroj serveru, který patřil k médiím, jež publikovala a doplňovala dokumenty o činnosti tajné služby NSA vynesené extechnikem Edwardem Snowdenem.

„Dokumenty upřesňující Operaci Haymaker sil zvláštních operací v severozápadním Afghánistánu ukazují, že mezi lednem 2012 a únorem 2013 zabily vzdušné útoky přes 200 lidí, z nichž jen 35 bylo zamýšlenými terči,“ napsal server.

Chybné podklady

Během pěti měsíců v témže období bylo až 90 procent osob zabito zbytečně, upřesnil s tím, že v zemích jako Jemen či Somálsko, kde mají USA mnohem menší možnost si výsledek útoku ověřit, může být bilance ještě horší.

„Kdokoli přistižený v blízkosti je vinen spojením,“ citoval zdroj The Intercept. Podle zdroje jsou základními nástroji k vyhledání a likvidaci vybrané osoby telefonní číslo nebo e-mailové adresa, což je ale nespolehlivé.

„V bezpočtu případů jsem přišel na to, že zpravodajská informace je chybná,“ uvedl zdroj, podle něhož je právě nespolehlivost dat hlavní příčinou zabíjení civilistů. „Až po měsících nebo letech si uvědomíte, že po celou dobu, po niž jste si mysleli, že jdete po žhavém cíli, to byl mobil jeho matky,“ citoval jej The Intercept.

Ten na svém webu zveřejňuje tajné diapozitivy se seznamy cílů a jejich telefonními čísly. Z dokumentů také vyplývá, že než se na stůl prezidenta dostane návrh na likvidaci konkrétní osoby, trvá to až 58 dní. Během nich tajná služba sestaví její profil a shromáždí další podklady. Pokud akci šéf Bílého domu schválí, má být uskutečněna do 60 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám