Hlavní obsah

Technologie stranou. Američtí námořníci se učí navigovat podle hvězd

Washington

Námořnictvo Spojených států se kvůli obavám z hackerských útoků, které by mohly vyřadit navigaci GPS, postupně vracejí i k vizuální navigaci podle nebeských objektů. Pro budoucí posádky lodí to znamená návrat k úhloměrům, dalekohledům a hvězdným mapám.

Foto: Profimedia.cz

Člen americké pobřežní stráže se sextantem

Článek

Díky hvězdám se mohl po mořích plavit Odyseus a stejně tak doplul Kryštof Kolumbus do Ameriky. Mořeplavci i cestovatelé se řídili hvězdami celá staletí.

„Zavrhli jsme astronavigaci, protože máme počítače, a ty jsou skvělé. Problém je v tom, že nemáme nic v záloze,“ přiznal britskému listu The Daily Telegraph zástupce vedoucího katedry navigace americké Námořní akademie Ryan Rogers.

Sextanty, které měří úhelnou vzdálenost nebeských těles, se téměř nepoužívají už od poloviny devadesátých let minulého století, kdy byl dokončen navigační systém GPS.

Zatímco s použitím sextantu lze určit polohu s maximální odchylkou 2,4 kilometru, GPS stanoví polohu na metr přesně. Není to ovšem levné, provoz 31 satelitů, které Zemi obletí dvakrát za den, stojí Američany zhruba miliardu dolarů (24 miliard korun) ročně.

Deset let bez sextantů

Se sextanty dnes dovedou pracovat většinou jen posádky malých lodí, které se jistí pro případ nouze. Američtí námořníci se navigaci podle hvězd neučí povinně už téměř deset let, a podle Timothyho Tische z US Merchant Marine Academy, kde výuka astronavigace nikdy zrušena nebyla, to je velká chyba. Tyto znalosti jsou podle něj stoprocentně spolehlivou zálohou pro případ, že systém GPS selže, ať už se to stane z jakéhokoliv důvodu.

Neznalost se bude dohánět jen velmi těžko a než se na paluby vojenských lodí dostanou nově proškolení námořníci, potrvá to několik let, uvedl The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Muž se sextantem

Navigace s pomocí sextantu
Jedná se o metodu náročnou na pomůcky a zkušenost navigátora. V principu jde o výpočet rozdílu polohy vypočtené astronomické polohy slunce na místě předpokládané polohy a určení korekce polohy k místu skutečného měření. Kromě znalosti poměrně komplikovaného výpočtu obsahujícího několik konstant (datum slunovratu, deklinace slunovratu, korekce na použité časové pásmo) je pro dosažení v praxi využitelné přesnosti nutné znát hodnoty korekcí z námořních tabulek - Almanachu. Tyto tabulky, v originále zvané Nautical Almanach, vydává americký úřad US Nautical Almanach Office spolu s britským Her Majesty Nautical Almanach Office pro každý rok.
zdroj: Wikipedie

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám