Hlavní obsah

Střelec z kostela v Charlestonu chtěl rozpoutat rasovou válku

Charleston
Aktualizováno

Jednadvacetiletý Dylann Storm Roof chtěl zabíjením černochů rozpoutat rasovou válku. Uvedla to v pátek CNN s odvoláním na jednoho z vyšetřovatelů. Ve středu zabil v kostele šest žen a tři muže včetně pastora. Guvernérka státu Jižní Karolína chce, aby dostal trest smrti. U soudu byl obviněn z devítinásobné vraždy. Roof zůstane ve vazbě.

Foto: Reuters

Záběr z bezpečnostní kamery, na kterém je zachycen pachatel střelby v kostele v Charlestonu.

Článek

”Jednoznačně budeme chtít, aby dostal trest smrti,” řekla podle agentury AP jihokarolínská guvernérka Nikki Haleyová o mladíkovi, který byl podle jednoho ze svých známých přesvědčen, že ”černoši přebírají vládu nad světem”. [celá zpráva]

Soudce později mladíkovi zamítl propuštění na kauci v případě devíti obvinění z vraždy. Ve věci držení vražedné zbraně stanovil kauci milión dolarů.

Během prvního výslechu se podle dvou nejmenovaných policistů k vraždě devíti lidí přiznal a prohlásil, že měl v úmyslu zahájit rasovou válku. Jednou se sám vyfotil v bundě s nášivkami rasistické Jihoafrické republiky a Rhodesie.

Podle spolubydlícího sice rád hovořil o rasové válce a opětovném zavedení segregace, jenomže to nebrali vážně:„Nikdy nedělal rasistické poznámky, neútočil na nějakého určitého černocha, nic z toho nedělal, takže jsem v šoku.”

Podle jeho spolužáka Johna Mullinse byl občas divoký, ale ne násilný. „Občas tam byly rasistické poznámky, ale říkal je jako žert. Nikdy jsem je nebral vážně, ale teď, když odkryl odvrácenou stranu, vidím, že se možná měly brát vážněji.“

Policisté ve čtvrtek převezli Roofa do Charlestonu ze sousední Severní Karolíny, kam uprchl. V pátek by měl stanout před soudem, který má rozhodnout o jeho vazbě.

Měl problémy se zákonem, přesto si mohl koupit pistoli

Letos měl mladík dvakrát problémy se zákonem, jednou u něj policista při osobní prohlídce našel náhražku opia pro narkomany suboxone. Nesměl také do místní samoobsluhy. Přesto si mohl koupit pistoli ráže 45.

Jeho strýc sice uvedl, že ji dostal k narozeninám, ve skutečnosti si ji však sám koupil z peněz, které k narozeninám dostal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám