Hlavní obsah

Vrah z Charlestonu sekl se školou a byl bez práce, pistoli si koupil za peníze od rodičů

Columbia

Jednadvacetiletý Dylann Roof, který v kostele v Charlestonu zastřelil z rasových důvodů devět lidí, byl tichý mladík, který nikdy neměl potíže. Až donedávna, kdy zčistajasna odešel ze střední školy a už se nevrátil. Do zaměstnání nenastoupil. V poslední době se potloukal po nákupním centru a choval se podivně. Byl také zadržen kvůli drogám. Pistoli, kterou vraždil, si koupil za peníze, které mu dali rodiče k narozeninám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz Dylanna RoofaVideo: Reuters

 
Článek

„Celý svět bude hledět na jeho rodinu, ze které toto monstrum vzešlo. Pro to ho matka nevychovala,“ povzdychl si podle listu The Washington Post ve středu jeho strýc Carson Cowles.

Roof vyrůstal na okraji Columbie, hlavního města státu Jižní Karolína. Byl to tichý, plachý hoch, který nijak zvlášť nevyčníval. Potíže s ním nebyly.

Foto: ČTK/AP

Dylann Roof

Pak nastal zlom a Roof přestal docházet do školy. Do práce nenastoupil, a když na něj rodiče začali naléhat, aby si nějaké zaměstnání našel, začal po Novém roce docházet do místního nákupního střediska. V něm se choval tak podivně, až vzbudil pozornost policie. Prodavačům v obchodech dával nezvyklé otázky, například kolik jich v prodejně pracuje a v kolik hodin odcházejí domů. Stal se z toho jakýsi rituál, mladík se pravidelně vracel, i když práci nedostal. Pak ho před pár měsíci zatkli kvůli vniknutí na cizí pozemek a držení drog.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zveřejnila záběry z bezpečnostní kamery se střelcem z kostela v CharlestonuVideo: Reuters

Pistole Glock ráže .45, kterou podle policie zblízka a systematicky zavraždil černošské věřící debatující o bibli ve zhruba sto kilometrů vzdáleném Charlestonu, byla zakoupena až letos v dubnu.

Podle rodiny nic nenaznačovalo, že by se mladík mohl uchýlit k násilí. Jenže podle kriminalistů drobné znepokojivé náznaky existovaly. Na Facebooku si Dylann vyvěsil svou fotku. Má na ní oblečenou bundu s emblémy Jihoafrické republiky a dřívější Rhodésie, dnešního Zimbabwe, kde dlouho černošskému obyvatelstvu vládla bělošská menšina.

Kromě toho měl Roof na registrační značce svého vozu vlajku bývalé konfederace jižanských států, které nesouhlasily s omezením nebo zrušením otroctví.

Kamarádovi se svěřil, že má plán

To, že Roof pojal paranoidní představu, že černochům je potřeba se postavit, potvrdil nově agentuře AP jeho někdejší kamarád Joseph Meek. Uvedl, že se s Roofem pět let neviděli. Před pár týdny ho ale Roof zkontaktoval. Sešli se nad lahví alkoholu. „Říkal, že černoši přebírají vládu nad světem a někdo s tím prý něco kvůli bílé rase musí udělat,” vypověděl Meek. Roof podle něj mluvil o potřebě rasové segregace. Přiznal také, že si za peníze, které dostal od rodičů k narozeninám, koupil zbraň a tajuplně dodal, že má „plán“.

Roof měl pistoli v kufru. Meek, který s kamarádovými názory nesouhlasil, mu ji prý vzal, ale druhý den, když vystřízlivěli, mu ji zase vrátil. „Nemyslel jsem si, že by něco udělal,“ poznamenal Meek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám