Hlavní obsah

Antrax jsme možná poslali na desítky míst, přiznal Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Počet míst, kam americká armáda omylem zaslala živé vzorky antraxu, může přesahovat 50, oznámila ve středu americká armáda. Pentagon prověřuje zásilky také do tří jiných zemí. Zatím není známo, že by se někdo nakazil.

Foto: Reuters

Vojenská laboratoř omylem rozeslala živé vzorky antraxu.

Článek

Úřady původně uvedly, že zásilku obdrželo několik málo míst a vzorky byly zničeny v souladu s nařízeným postupem, jenže postupně přiznávaly, že příjemců může být víc. Ve středu náměstek ministra obrany Robert Work oznámil, že antrax mohlo obdržet 51 laboratoří v 17 federálních státech, ve Washingtonu D. C. a ve třech dalších zemích - v Kanadě, v Jižní Koreji a v Austrálii.

Pentagon nyní prověřuje množství zásilek a podle Worka není vyloučené, že počet míst, kam putovaly živé vzorky, bude ještě vyšší.

Živé vzorky antraxu zaslala vojenská laboratoř v Utahu omylem místo neškodného vzorku, který měl sloužit k vědeckým účelům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenská laboratoř omylem rozeslala živé vzorky antraxu (video je bez zvuku)Video: Reuters

Ministerstvo netuší, kolik lidí mohlo s látkou přijít do kontaktu, věří ale, že veřejnosti žádné riziko nehrozí.

Pentagon už dříve přiznal, že antrax dorazil i na základnu Osan v Jižní Koreji, kde mu bylo vystaveno 22 vojáků a zaměstnanců.

Kvůli omylu už několik lidí podstoupilo preventivní ochrannou léčbu, zatím však nejsou k dispozici informace, že by se někdo nakazil.

Sněť slezinná, jak se antrax rovněž nazývá, může zasáhnout tři oblasti lidského organismu. Příznaky plicního antraxu se podobají nejdříve silné chřipce, pak silnému zápalu plic, nakonec nastává respirační selhávání. Střevní antrax způsobuje vážnou infekci žaludku a střev a projevuje se mimo jiné horečkami a prudkými bolestmi doprovázenými krvavými průjmy a zvracením.
U kožního antraxu bývá prvním projevem svědivé místo nebo puchýř tmavé barvy v místě infekce. Posléze se objevují velké, nebolestivé vředy. Všechny tři formy se léčí pomocí antibiotik, přičemž klíčová je včasná diagnóza.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám