Hlavní obsah

Bin Ládinův komplic dostal doživotí za krvavé atentáty na americké ambasády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Blízký poradce Usámy bin Ládina Chálid Favváz dostal v pátek doživotí za podíl na bombových útocích na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii v roce 1998, které si vyžádaly přes 220 obětí. Saúdský Arab Favváz byl uznán vinným již letos v únoru.

Foto: Elizabeth Williams, ČTK/AP

Chálid Favvaz u soudu

Článek

Dvaapadesátiletý člen teroristické sítě Al-Káida se podle soudu podílel na útocích tím, že zásoboval členy organizace v Africe zbraněmi. Při dvou bombových útocích na americké ambasády v keňském hlavním městě Nairobi a v Dáresalámu v Tanzanii v květnu 1998 zahynulo 224 lidí a více než 4000 utrpělo zranění.

Favváz označovaný za bin Ládinova mluvčího a mediálního poradce Al-Káidy, šířil nenávistná poselství šéfa Al-Káidy vyzývající k útokům na různé cíle. Pomáhal také s vedením teroristické buňky v Nairobi a bin Ládinovi přes svou kancelář poslal komunikační zařízení včetně mobilního telefonu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Favvázovi obhájci souzeného vylíčili jako mírumilovného disidenta, který měl s bin Ládinem společnou pouze touhu o reformování rodné Saúdské Arábie, ale odvrátil se od něj ve chvíli, kdy šéf Al-Káidy začal plánovat teroristické akce.

Ještě před vynesením výše trestu se dvaapadesátiletý Favváz otočil k přítomným obětem a řekl, že slova nemohou vyjádřit smutek a lítost, které "kvůli tragickému násilí" cítí. "Nepodporuji násilí, nikdy jsem k němu nechtěl svými aktivitami přispívat," dodal s tím, že jeho cílem byly reformy, nikoli rebelie.

Soud se ale přiklonil k argumentům žalobců. Soudce Kaplan Favvázovo prohlášení odmítl jako nepravdivé s tím, že souzený vždy jasně podporoval bin Ládinovy výzvy k páchání násilí proti Američanům.

Favváz byl zadržen v roce 1998 v Londýně, kde žil. Do USA byl vydán po dlouhé právní bitvě v roce 2012.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám