Hlavní obsah

Kostarika vyhlásila stav ohrožení kvůli potopené lodi s chemikáliemi

San José

Kostarika vyhlásila stav ohrožení kvůli sobotní havárii nákladní lodi, která se potopila poblíž jejího tichomořského pobřeží i s nákladem 180 tun nebezpečných chemických látek. Informoval o tom server BBC. Úřady nyní monitorují 100 kilometrů dlouhý úsek pobřeží v turisticky oblíbeném zálivu Nicoya a pro celou oblast vyhlásily zákaz koupání a rybolovu.

Foto: Profimedia.cz

Loď havarovala poblíž přímořského letoviska Puntarenas.

Článek

Loď havarovala poblíž přímořského letoviska Puntarenas. Převážela velké množství dusičnanu amonného, látky, která se používá především pro výrobu hnojiv.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle kostarických úřadů se zatím neví, zda se chemikálie dostala do moře. Stav ohrožení byl vyhlášen preventivně kvůli možnému ohrožení zdraví.

Kontaminace moře a pobřeží by mohla poškodit turistický průmysl, protože Kostarika je populární destinací pro cestovatele, kteří hledají čisté a nepříliš zalidněné pláže.

Dusičnan amonný je nebezpečná látka, která se dá využít i pro výrobu výbušnin. V roce 1995 ji použil k teroristickému útoku v americkém Oklahoma City atentátník Timothy McVeigh. Právě dusičnan amonný stál i za explozí v továrně v texaském Westu, kde v roce 2013 zemřelo 14 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám