Hlavní obsah

Policie vynucovala v Baltimoru zákaz vycházení kouřovými granáty a gumovými projektily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baltimore
Aktualizováno

Navzdory zákazu vycházení pokračovaly v noci na středu nepokoje v americkém Baltimoru. Policie použila proti stovkám demonstrantů pepřový sprej, kouřové granáty a gumové projektily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v Baltimoru pokračovaly navzdory zákazu vycházeníVideo: Reuters

 
Článek

Když v deset večer vstoupil v platnost zákaz vycházení, lidé zůstali venku poblíž v pondělí vyrabovaného obchodu CVS. Výzvy policie rozejít se neuposlechli.

Když je policie začala rozhánět, demonstranti podle AP házeli na policii lahve a zvedali ze země kouřové granáty a vrhali je zpět na policii. Policejní komisař Anthony W. Batts oznámil, že zatčeno bylo deset lidí. To je výrazně méně než pondělních 253.

Posílení policejních sborů o příslušníky Národní gardy podle něj pomohlo a kolem půlnoci se už podařilo situaci zklidnit. „Zákaz vycházení funguje,” řekl Batts listu The New York Times.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Ulice Baltimoru zahalil krátce po začátku zákazu vycházení dým z policejních kouřových granátů.

Protesty ve městě začaly po pondělním pohřbu černošského mladíka Freddieho Graye, který zemřel po zranění způsobeném při zatýkání. Podle AP jsou nepokoje ve městě nejhorší od roku 1968.

Pětadvacetiletý Gray zemřel 19. dubna na následky zlomeniny krčních obratlů, kterou utrpěl o týden dříve při zatýkání. Policie následně připustila, že policisté v rozporu s předpisy nezajistili Grayovi náležitou zdravotní péči. Výsledky policejního vyšetřování mají být oznámeny 1. května.

Ve Spojených státech se v posledních měsících stalo několik případů, kdy bělošští policisté při zásahu zabili černocha. Baltimore se však od ostatních incidentů odlišuje, neboť má černošského policejního náčelníka i černošskou starostku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám