Hlavní obsah

Zastřel mě, nebo zastřelím tebe, provokoval muž v USA. Policista to ustál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policista z amerického města Elsmere je zahraničními médii oslavován jako hrdina, protože udržel nervy neobvykle dlouho na uzdě. Podezřelý z vraždy proti němu běžel a vyhrožoval, že ho zastřelí, ale muž zákona nevystřelil a nakonec ho zadržel.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Američtí policisté (Ilustrační foto)

Článek

Mladý policista Jesse Kidder nahrál incident, kdy na něj muž křičel: „Zastřel mě, nebo zastřelím tebe!” Nenechal se vyprovokovat, ustoupil, jednou i upadl na zem, ale nakonec muže zatknul.

Kidder je ve službě teprve rok. Je to bývalý mariňák, který sloužil v Iráku a obdržel vyznamenání. Jeho policejní šéf ho ocenil za chladnokrevnost a zralost. Podezřelý Michael Wilcox si nakonec uvědomil bezvýchodnost situace a lehnul si na zem.

„Strážci zákona v celé zemi musí dělat rozhodnutí o životě a smrti ve zlomcích vteřin. Chtěl jsem si být absolutně jistý, než použiju smrtící sílu,” řekl Kidder.

„Dostal se až ke mně a v tu chvíli jsem ztratil rovnováhu. Kdyby v té chvíli zaútočil, musel bych ji použít, abych se ubránil.”

Incident kontrastuje s nedávnými případy, kdy policisté téměř bezdůvodně zabili několik lidí, některé neozbrojené střelili dokonce do zad. To vyvolalo protesty velké části obyvatel ve Fergusonu a dalších městech USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám