Hlavní obsah

Bolivijský prezident Morales vyhrál potřetí volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Paz

Bolivijský prezident Evo Morales oznámil, že vyhrál volby. V čele země tak bude stát potřetí za sebou. Vítězství v prvním kole naznačil i průzkum místní televizní stanice Unitel u voličů opouštějících volební místnosti.

Foto: Gaston Brito, Reuters

Bolivijský prezident Evo Morales

Článek

„Toto vítězství je triumfem antiimperialismu a antikolonialismu,“ řekl davu příznivců z balkónu prezidentského paláce.

Podle průzkumu získal Morales 61 procent hlasů. Jeho nejbližší soupeř Samuel Doria Medina dostal hlas od 24 procent voličů. Vzhledem k předvolebním průzkumům jedinou otázkou bylo, zda současný prezident uspěje již v prvním kole.

Pětapadesátiletý Morales je prvním lídrem země z řad původních indiánských obyvatel a hodlá v zemi pevně zakotvit svůj „domorodý socialismus”.

Pyšní se tím, že dokázal pozvednout z chudoby půl miliónu obyvatel desetimiliónového státu, což mu zajistilo doma velkou popularitu. Pozvedl i ekonomiku a všude rostou samoobsluhy, kina a restaurace. Podařilo se mu zvýšit export i penze. Jeho ochranářská politika a opakované hrozby vyvlastňování zahraničního majetku však odstrašují investory. Vytýkají mu též, že neodstranil korupci

Důležitější než předem jasný výsledek prezidentských voleb bude patrně skóre souběžně konaných voleb parlamentních. Pokud Moralesovi socialisté získají dvě třetiny obou komor, může jejich vůdci v příštím volebním období projít reforma ústavy, která by mu zajistila neomezený počet volebních období v prezidentské funkci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám