Hlavní obsah

HRW: Venezuelskou opozici policie týrá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelské bezpečnostní síly nezákonně zadržují a týrají opoziční aktivisty. Poukázala na to v úterý lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW), podle níž jsou zadržovaní v některých případech mučeni a vyhrožují jim znásilněním a popravou.

Foto: ČTK/AP

Policisté v Caracasu odvážejí zadrženou demonstrantku.

Článek

„Ve většině námi zdokumentovaných případů použily bezpečnostní síly nezákonné prostředky včetně střelby a tvrdého bití bezbranných jednotlivců. Téměř všechny oběti byly také zatčeny a ve vazbě podstoupily fyzické a psychické zneužívání,“ uvedla HRW ve své zprávě.

Organizace vyšetřovala 97 nařčení z týrání a v deseti případech zaznamenala mučení elektrickými šoky a pálením a vyhrožování znásilněním a smrtí.

Vláda levicového prezidenta Nicoláse Madura čelí protestnímu hnutí od počátku roku. Spustili ho studenti žádající účinnější boj se zločinností i ekonomickými problémy. Střety demonstrantů s pořádkovými silami mají za tři měsíce víc než 40 mrtvých. Část opozice požaduje rezignaci prezidenta, který tvrdí, že protesty jsou organizovány zvenčí a vedou je Spojené státy.

HRW ve své zprávě připustila, že část zadržených demonstrantů se dopustila násilí a oběti střetů jsou i mezi bezpečnostními silami.

Reklama

Výběr článků

Načítám