Hlavní obsah

Soukromá vesmírná loď Dragon po třech odkladech vyrazila k ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákladní loď Dragon soukromé americké společnosti SpaceX vyrazila v pátek večer SELČ z Mysu Canaveral k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Šestičlenné posádce orbitálního komplexu veze zásoby a materiál pro opravy stanice o celkové hmotnosti 2,5 tuny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nákladní loď Dragon odstartovala z Mysu Canaveral k ISSVideo: Reuters

 
Článek

Třetí zásobovací cesta Dragonu začala navzdory nepříznivému počasí, které na Floridě panovalo ještě několik hodin před startem.

Bezpilotní vesmírnou loď vynesla na oběžnou dráhu raketa Falcon 9. Společnost SpaceX musela její start z různých příčin třikrát odložit; dvakrát zůstala raketa ve startovací věži v březnu a naposledy toto pondělí kvůli úniku helia. Kvůli špatnému počasí hrozil další odklad i v pátek, Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) však nakonec start povolil.

Část materiálu v lodi je určená pro akutní opravy, které mají astronauti na ISS naplánovány již na neděli a které by v případě dalšího odkladu byly ohroženy.

Mise má kromě dopravy materiálu za úkol ověřit technologický pokrok, který soukromá forma učinila s cílem zajistit zpětné získávání odhozených součástí rakety Falcon 9.

Reklama

Výběr článků

Načítám