Hlavní obsah

Obama přijal dalajlamu i přes protest Pekingu

Washington

Americký prezident Barack Obama přijal v pátek v Bílém domě tibetského duchovního vůdce dalajlamu. Setkání se uskutečnilo navzdory čínským protestům. Peking dokonce pohrozil zhoršením vztahů s Washingtonem.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Obama se nesetkal s dalajlamou v Oválné pracovně, kam se zvou oficiální návštěvy, ale v mapovém salónku, což se považuje za jistý ústupek. Mluvčí Národní bezpečnostní rady sdělila, že ho přijal jako „mezinárodně respektovaného duchovního a kulturního vůdce”.

Čína se snažila do poslední chvíle schůzce zabránit. „Setkání amerického prezidenta s dalajlamou je velkým zásahem do vnitřních záležitostí Číny a vážným porušením zásad mezinárodních vztahů,” stěžovalo si jen krátce před tím čínské ministerstvo zahraničí. [celá zpráva]

Obama hostil dalajlamu v minulosti dvakrát, jednou v roce 2010 a podruhé o rok později. I tehdy Peking protestoval a po schůzkách tvrdil, že vzájemné vztahy byly poškozeny. Jak připomněla agentura Reuters, s vážnějšími dopady se ale diplomacie nakonec nesetkala.

Podle dřívějšího prohlášení Bílého domu chtěl Obama dalajlamovi vyjádřit své obavy nad situací lidských práv v Číně. Komunistickou Čínu kritizuje za porušování lidských práv v Tibetu i jinde v zemi řada dalších států.

Reklama

Výběr článků

Načítám