Hlavní obsah

Masový vrah z Newtownu volal do rádia a obhajoval útočníky jako oběti civilizace

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pachatel střelby ve škole v connecticutském Newtoxnu Adam Lanza volal rok před masakrem do rádia a vyjadřoval se k extrémním projevům násilí. Tvrdil, že za ně může civilizace. Nahrávku, která vnáší více světla do myšlení vraha, jehož motivy nebyli schopni američtí vyšetřovatelé zcela odhalit, získal deník New York Daily News.

Foto: NBC News/Handout, Reuters

Adam Lanza

Článek

To, že se jedná o hlas Adama Lanzy, jenž v prosinci 2012 v Newtownu zastřelil 20 dětí a šest dospělých a pak spáchal sebevraždu, redakci potvrdili dva bývalí spolužáci. Do stanice Anarchy Radio volal rok před činem moderátorovi Johnu Zerzanovi, který se ve svých pořadech vracel k extrémním projevům násilí.

„Na telefonát si vzpomínáme,“ potvrdil 70letý Zerzan a dodal, že ho zarazil hlas volajícího, který mu připadal jako hlas robota. „Ale to, co říkal, dávalo smysl,“ poznamenal.

Lanza se představil jako Greg a jeho hlas byl možná podivně zastřen proto, že se 19letý mladík snažil o to, aby ho nikdo nepoznal.

Klidně mohl být vraždícím teenagerem, ohlašoval

Telefonát trval sedm minut a posluchač se rozhovořil o případu smrtícího napadení šimpanzem Travisem, jehož vychovávali jako člověka a kterého ve Spojených státech proslavilo vystoupení v několika televizních reklamách. Travis v roce 2009 připravil o zrak a znetvořil přítelkyni svého majitele.

Podle volajícího se šimpanz nechoval nijak nepochopitelně. „Vzbuzuje to otázky ohledně celé výchovy dětí. Nebyla to žádná nezkrotná nestvůra. Nepředstíral domestikaci, on byl civilizovaný, uměl se integrovat do společnosti. Podívejte se, co s ním civilizace udělala,“ řekl. Podle něj šimpanzovi nezbývalo, než se uchýlit k náhradním aktivitám, např. sledování televize, obrazových materiálů na počítači a užívání léků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočník na základní škole zastřelil 26 lidíVideo: Reuters

„Jeho útok může být přirovnán k nahodilým projevům násilí páchaných lidmi, které ve svém pořadu každý týden zmiňujete a pro něž většinové publikum nemá žádné vysvětlení. Já si prostě nemyslím, že by bylo přehnané říct, že (šimpanz) mohl klidně být nějakým teenagerem střílejícím v obchodním centru nebo něco takového,“ dodal volající.

Dal se prý vykastrovat

Lanza se na telefonát do Zerzanova pořadu dlouho připravoval. Podle policie totiž pod přezdívkou Smiggles psal na internetové stránky zřízené na podporu ženy napadené šimpanzem. Zmiňoval tam, že ho překvapuje, že se moderátor případem ještě nezabýval. Zerzan skutečně neměl o případu ponětí, když mu Lanza do rádia volal.

Z Lanzových poznámek je patrná jeho obsese masovými vraždami, ale i odpor k jakémukoliv tělesnému kontaktu. V lednu 2011 dokonce napsal: „Dal jsem se v patnácti letech vykastrovat, abych se vzbouřil proti společnosti“. O Lanzově kastraci se žádné zdroje dosud nezmiňovaly.

Američtí vyšetřovatelé nedokázali plně objasnit motivy Lanzova útoku ve škole v Newtownu. Ve své závěrečné zprávě, kterou vydali v listopadu, uvedli, že střelec akci včetně sebevraždy plánoval, ale s určitostí nelze říct, proč útočil a proč právě ve škole Sandy Hook. Vyšetřovatelé zopakovali, že Lanza měl velké psychické problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám