Hlavní obsah

Motiv šíleného střelce z Newtownu: Matka se ho chtěla zbavit

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newtown

Zatímco se policie v americkém Newtownu snaží zjistit, proč Adam Lanza minulý týden zastřelil 26 lidí včetně 20 dětí, poodhalil možný motiv jeden ze sousedů. Stanici Fox News řekl, že matka chtěla syna dát do psychiatrické léčebny. Lanzovi se v té souvislosti možná nelíbilo, že matka má jiné děti radši.

Foto: Phil Simpson/Handout , Reuters

Nancy Lanzaová

Článek

„Adam Lanza věřil, že se zajímala víc o ty děti než o něj. Důvodem byla skutečnost, že usilovala o úřední opatrovnictví a jeho umístění do léčebny,“ řekl televizi Joshua Flashman, jehož otec je místním pastorem.

Nancy Lanzaová údajně před časem začala činit kroky za účelem trvalého umístění 20letého syna Adama do léčebny. Sama prý rozvedená žena péči o syna, který trpěl formou autismu, nezvládala.

Foto: NBC News/Handout, Reuters

Adam Lanza

Britský list Daily Mail citoval z facebookové korespondence Nancy Lanzaové se švagrovou Marshou. Lanzaová psala, že se chce přestěhovat do menšího domu: „Jsem pořád tady, ale pomalu se dostávám k tomu, že chci menší dům.“

Matku zabil první

Matka byla první Adamovou obětí, střelil ji čtyřikrát do hlavy jednou z jejích zbraní, když zřejmě ještě spala. Pak se Lanza přesunul do místní školy, kde zabíjel malé školáky a jejich učitele. V prostorách školy pak zbraň obrátil proti sobě a svůj život ukončil střelou do spánku.

Otazníky visí kolem spojení Lanzaové se školou. Původně se uvádělo, že ve škole vypomáhala jako dobrovolnice. Později to média vyvracela, ale nyní list Daily Mail napsal, že Lanzaová v loňském školním roce pracovala s předškoláky, tedy s těmi dětmi, které se Lanza vydal vraždit. Učitelé ze školy Sandy Hook nicméně Lanzaovou neznali.

Adam „nikdy nemluvil a vyhýbal se i očnímu kontaktu,“ popsala vraha kadeřnice Diane Hartyová. Uvedla, že Lanzu matka vždy doprovázela a ani ona moc nemluvila. Adam dělal jen to, co mu matka řekla.

Reklama

Související témata:

Související články

Profil vraha z Newtownu je hrozivě povědomý

Proč Adam Lanza zabil 26 lidí v poklidném Newtownu, zatím není známo, i když policie naznačila, že už má jisté indicie. Obrázek zabijáka je ale hrozivě...

Výběr článků

Načítám