Hlavní obsah

Střelec ze školy v Newtownu chtěl překonat „skóre“ Breivika

– Washington

Adam Lanza, který v prosinci na škole v americkém Newtownu postřílel 20 žáků a šest dospělých, chtěl zabít víc lidí než pravicový extremista Anders Breivik, jehož řádění si v Norsku před dvěma lety vyžádalo 77 obětí. S odvoláním na své zdroje to v pondělí na webu uvedla americká televizní stanice CBS News. Policie ve státě Connecticut zprávu označila za spekulaci.

Foto: NBC News/Handout, Reuters

Adam Lanza

Článek

CBS oznámila, že dvacetiletý Lanza, jenž po masakru na základní škole Sandy Hook v Newtownu obrátil zbraň proti sobě, chtěl překonat „skóre“ Breivika. S odvoláním na dva činitele obeznámené z průběhem vyšetřování tragédie televize uvedla, že Lanza se na základní školu zaměřil, protože v ní viděl "nejsnazší cíl" s "největším nashromážděním lidí".

Podle zdrojů CBS vyšetřovatelé našli důkaz, že Lanza byl Breivikem posedlý. V suterénu Lanzova domu také objevili i množství videoher. Zdroje ztvrdí, že Lanza tam o samotě strávil mnoho hodin a v místnosti se zatemněnými okny na počítači zlepšoval své střelecké dovednosti.

Oběti na životech pro mladíka představovaly jakési "skóre".

O tom, jak se vyšetřovatelé dozvěděli o Lanzově záměru soupeřit Breivikem, zpráva nehovoří.

Úřady se k motivům Lanzova počínání zatím nevyjádřily. Paul Vance z connecticutské státní televize ale podle CBS upozornil, že zkoumání motivů ještě neskončilo a jakákoli vyjádření o záměrech střelce jsou pouhá spekulace.

Reklama

Výběr článků

Načítám