Hlavní obsah

Matka střelce z Newtownu nechtěla, aby bral antidepresiva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká policie zveřejnila v sobotu kompletní zprávu o loňském masakru v základní škole v Newtownu v americkém státu Connecticut, při kterém Adam Lanza zabil 26 lidí. Dokument, jejž činitelé označili za bolestný, obsahuje tisíce stránek textu a fotografie. Ukazuje, že Lanza zřejmě trpěl duševní poruchou, která se v týdnech před masakrem prohlubovala.

Foto: ČTK/AP

Adam Lanza

Článek

Kompletní zpráva obsahuje informace o tom, že útočníkova matka den před masakrem mluvila o synových „potížích” se známou. O něco dříve se jí Nancy Lanzová svěřila, že její syn je „stále více deprimovaný”. Celé tři měsíce prý neopustil svůj pokoj a komunikoval s ní jen prostřednictvím e-mailu.

Foto: Reuters

Dům Lanzových byl plný munice, časopisů o zbraních a papírových terčů.

Matka, kterou syn zastřelil ještě před masakrem ve škole, si prý v bytě také nemohla postavit vánoční stromeček, protože Adam neměl rád Vánoce. Když se ho zeptala, zda by se cítil špatně, kdyby se s ní něco stalo, řekl jí prý, že ne.

Zdravotní sestra Kathleen Koenigová, která se s Lanzou setkala v letech 2006 a 2007, zase vypověděla, že matka odmítala dávat Adamovi předepsaná antidepresiva. Podle Lanzové měl potíže se zvedáním ruky, což připisovala těmto lékům. Koenigová se prý neúspěšně snažila matku přesvědčit, že předepsané medikamenty s tím nemají nic společného.

Foto: ČTK/AP

V domě byl i trezor s puškou.

Fascinace násilím

Jeden z bývalých učitelů střelce pak řekl, že Lanzovy písemné práce byly velmi násilné. Pachatel masakru například na deseti stránkách fascinovaně líčil „bitvy, zkázu a válku”.

Policie již tento měsíc zveřejnila výtah ze zprávy o vyšetřování. Uvedla v něm mimo jiné, že Lanza byl posedlý školním masakrem v Columbine z roku 1999, při němž dva studenti zavraždili 12 dětí a jednoho učitele. Vyšetřovatelé také zjistili, že Lanza jednal sám, že útok plánoval a že masakr trval méně než 11 minut.

Foto: Reuters

Adam Lanza byl fanouškem akčních her.

Zpráva obsahuje i fotografie, které ukazují dům Lanzových plný munice, časopisů o zbraních, papírových terčů, pouzder na zbraně a trezor s puškou. Střílet naučila svého syna matka.

Nelítostný masakr

V dokumentu jsou také pitevní zprávy a nové informace o průběhu útoku. Jeden z učitelů, který se schovával ve skříni, slyšel školníka, jak na Lanzu křičí, aby odložil zbraň. Školník nakonec útok přežil. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Dům Lanzových byl plný munice, časopisů o zbraních a papírových terčů.

Jeden z policistů zasahujících na místě popsal, že našel těla asi 15 převážně dětí „namačkaných jako sardinky” na záchodě, kde se snažily před střelcem ukrýt. Kvůli jejich velkému počtu ale nemohli ani zavřít dveře a Lanza je všechny postřílel poloautomatickou puškou Bushmaster AR-15. [celá zpráva]

Podle dalšího policisty, který vyslýchal matku jednoho z přeživších studentů, se Lanza choval tiše, když v jedné z učeben mířil a střílel. Student, kterému se podařilo z třídy utéct, si také vybavil, že střelec nejprve kopal do dveří místnosti a pak pálil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám