Hlavní obsah

Lanza vraždil poloautomatickou puškou, matku střelil čtyřikrát do hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Úřady v Connecticutu postupně zveřejňují další informace z páteční střelby na základní škole. V neděli večer středoevropského času na základě pitvy uvedly, že dvacetiletý Adam Lanza zabil svou matku čtyřmi ranami do hlavy. Pak se vydal do blízké školy, rozstřílel poloautomatickou zbraní dveře a toutéž puškou zabil dvacet dětí a šest dospělých.

Foto: Eric Thaye, Reuters

Lidé na místě střelby v nwtonu v Connecticutu

Článek

Americký kongres bude na jednom z příštích zasedání řešit zákaz volného prodeje útočných pušek. Impulsem je k tomu právě páteční masakr. Lanza střílel poloautomatickou puškou Bushmaster 223, která je komerční obdobou pušek, které používají vojáci na vojenských misích.

"Předložím v Senátu návrh zákona, kterým by se zakázaly útočné pušky. Stejný text bude předložen Sněmovně reprezentantů," řekla demokratická senátorka Dianne Feinsteinová v rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC.

Otázku přístupu ke zbraním otevřel v sobotu i americký prezident Barack Obama.

Foto: Profimedia.cz

Poloautomatická puška Buschmaster 223

Guvernér Connecticutu Dan Malloy uvedl, že v jeho státě zákaz prodávat tento typ zbraní platí, lidé si ale tyto zbraně mohou obstarat jinde, protože zákaz není v USA plošný.

"Jsou tu útočné zbraně, na lov sobů takovou věc opravdu nepotřebujete," řekl Malloy CNN. Doplnil, že doufá, že se najde řešení, jak tyto zbraně omezit. "Jejich jediný účel je jasný," řekl.

Foto: ČTK

Adam Lanza na snímku z roku 2005

Lanza střílel z bezprostřední blízkosti. Malloy řekl, že Lanza měl zřejmě v úmyslu zabít mnohem více lidí, zabránil mu v tom ale příjezd policie. Útočník na místě spáchal sebevraždu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výpovědi obyvatel Newtownu, kteří znali oběti masakru Video: Reuters

Zbraň Bushmaster je v USA velmi oblíbená, mají ji vojenské a bezpečnostní síly. Legálně ji vlastnila Lanzova matka Nancy, která měla zbraní více a své děti je učila používat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám