Hlavní obsah

Spojené státy si připomněly půl století od vraždy Kennedyho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas
Aktualizováno

Spojené státy si v pátek připomněly 50. výročí od zavraždění svého tehdejšího prezidenta Johna F. Kennedyho, který byl zastřelen v Dallasu ve státě Texas. Právě zde na prostranství Dealey Plaza několik tisíc lidí uctilo Kennedyho památku minutou ticha a pietní ceremonií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: USA si připomínají atentát na KennedyhoVideo: Reuters

 
Článek

Již časně ráno přišel ke Kennedyho hrobu na vojenském hřbitově v Arlingtonu u hlavního města Washingtonu ministr spravedlnosti Eric Holder. Na hrob pak položila věnec pětaosmdesátiletá Jean Kennedyová Smithová, která je Kennedyho jediným žijícím sourozencem. Provázelo ji dalších deset členů rodiny.

Foto: Mike Stone, Reuters

Dealey Plaza v Dallasu zaplnily u příležitosti výročí tisíce lidí.

Zavraždění mladého šestačtyřicetiletého prezidenta, který byl doma i v zahraničí symbolem naděje a optimismu, vyvolalo v zemi hluboké trauma. Pamětníci atentátu si často dodnes vzpomínají, co právě dělali, "když zabili Kennedyho".

Dallas na okraji

Město Dallas, kde se soustřeďovala řada Kennedyho politických odpůrců, mělo dlouho po atentátu podle amerických médií status vyděděnce a až do letoška výročí atentátu oficiálně nepřipomínalo.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Příslušníci Námořní akademie při ceremonii na Dealey Plaza v Dallasu

List The New York Times uvedl, že tato nevraživost mnoha Američanů vůči Dallasu již před dlouhou dobou vyprchala. List ocenil, že město ponechalo v nezměněné podobě místo atentátu na Dealey Plaza, přestože okolí se rychle vyvíjelo.

Letos poprvé město uspořádalo oficiální vzpomínku na Kennedyho. Na dnešní ceremonii vydala radnice jen 5000 vstupenek, ale celý průběh se vysílal na obří obrazovky rozmístěné v centru města. Ceremonii vedl starosta Mike Rawlings. Odhalil také památník - desku s posledním odstavcem projevu, který měl Kennedy v Dallasu před 50 lety pronést, ale atentátník mu v tom zabránil.

Foto: Mike Stone, Reuters

Pomník Johna F. Kennedyho na náměstí Memorial Plaza v Dallasu

Následovala minuta ticha přesně ve chvíli, kdy přes Dealey Plaza před 50 lety projížděla Kennedyho kolona a kdy ho Lee Harvey Oswald z šestého patra nedaleké budovy zastřelil. Minutu ticha provázelo zvonění zvonů.

V Bílém domě vlajky na půl žerdi

Prezident Barack Obama nařídil, aby v pátek na Bílém domě, na Kapitolu a dalších vládních budovách byly vlajky spuštěny na půl žerdi. "Dnes na něj vzpomínáme a oslavujeme jeho trvalou stopu v americké historii," uvedl Obama.

Foto: Mike Stone, Reuters

Členové dallaské policie si připomínají výročí vraždy prezidenta Kennedyho.

V pátek má na programu setkání s příslušníky Mírových sborů, dobrovolnického programu pro pomoc v zahraničí, který Kennedy založil.

Vzpomínky na JFK, jak se zavražděnému prezidentovi přezdívalo, se dnes konaly i na dalších místech USA. Například V Kennedyho prezidentské knihovně v Bostonu byla otevřena výstava, kde jsou poprvé představeny některé předměty z jeho státního pohřbu. Rovněž v Bostonu v Kennedyho rodném státě Massachusetts položil guvernér Deval Patrick věnec k jeho soše u budovy vlády tohoto státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám