Hlavní obsah

Američanka si koupila halloweenskou dekoraci a našla v ní dopis čínského vězně

Novinky, bun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si Američanka Julia Keithová loni koupila halloweenskou dekoraci jako každý rok, rozhodně nečekala, že na ni z jednoho falešného náhrobku, kterým chtěla ozdobit zápraží, vypadne dopis s žádostí o pomoc od jednoho pracovníka z čínského převýchovného tábora. Toho se nyní podařilo vypátrat americké stanici CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pátrání stanici trvalo rok. Dopis, který vloni na Halloween na šokovanou Keithovou vypadl, byl napsán na obyčejný papír vytržený ze sešitu. V něm stálo lámanou angličtinou spolu s čínskými znaky: „Pokud jste si zakoupili tento produkt, prosím o přeposlání tohoto dopisu Světové organizaci na ochranu lidských práv. Tisíce lidí tady vám za to poděkují a navždy si vás za to budou pamatovat.“

Autor v něm navíc popisoval psychickou i fyzickou šikanu v převýchovném táboře Ma-san-ťia v Číně.

Myslela si, že jde o podvod

Keithová si nejdříve nebyla jistá, jestli to není nějaký podvrh, pak ale začala zkoumat, zda dopis přeci jen nenapsal nějaký vězeň.

„Věděla jsem, že v Číně existují převýchovné tábory, ale tohle bylo jak kdybych dostala ránu do obličeje. Netušila jsem, jestli ta osoba, co to napsala, je stále naživu, či je stále v kempu - je neuvěřitelné, že ten dopis dorazil z Číny až sem.“

V převýchovném táboře mají pracovat narkomani, prostitutky či zloději, jsou do něj však posíláni například i žurnalisté nebo lidé, kteří veřejně nesouhlasí s vládou.

Keithová se poté obrátila na organizace na ochranu lidských práv. Nedostala však žádnou odpověď.

Pro někoho, kdo v takovém táboře nikdy nebyl, je to nepředstavitelné. První, co udělají, je, že vám vezmou vaši čest a poníží vás
Čang, tvůrce dopisu

Aktivní Američanka proto zveřejnila dopis na sociální síti, odkud si ho přebraly místní noviny. Dopis se rychle šířil po světě a dostal se na titulky mnoha novin i do mezinárodních zpráv. Po měsících pátrání se poté právě letos na podzim podařilo CNN najít muže, který tvrdí, že dopis napsal.

„Viděl jsem, jak produkty, které jsme vyráběli, balí, a domyslel si, že to bude pro nějakou anglicky hovořící zemi. Dostal jsem nápad říct světu, co se v táborech skutečně odehrává,“ řekl muž, kterému nyní tisk přezdívá Čang.

Dopis psal potají tři dny

Čang proto potají napsal dopis. Mohl psát jen pozdě v noci, když ostatní spali, proto mu to zabralo tři dny. Uvedl, že byl uvězněn v Pekingu několik měsíců před letní olympiádou roku 2008. Poté měl strávit 2,5 roku v převýchovném táboře.

„Pro někoho, kdo v takovém táboře nikdy nebyl, je to nepředstavitelné. První, co udělají, je, že vám vezmou vaši čest a poníží vás,“ řekl Čang.

Dále popisoval Čang násilí, nedostatek spánku a mučení.

Celkově podstrčil Čang 20 dopisů do halloweenských dekorací roku 2008 a alespoň jeden se nakonec dostal na veřejnost.

Po propuštění žil Čang poklidně v Pekingu. Když byl jeho „dávno ztracený“ dopis uveřejněn, byl překvapen stejně jako všichni ostatní. Rozhodl se ozvat se stanici CNN, avšak přesto, že o události promluvil, se snaží krýt si identitu - bojí se, aby ho vláda neposlala zpátky do tábora.

Reklama

Výběr článků

Načítám