Hlavní obsah

Potomci Čechů z Iowy vybrali na české povodně téměř milión korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cedar Rapids

Obyvatelé amerického města Cedar Rapids ve státě Iowa, kde žije velká komunita potomků českých přistěhovalců, vybrali 50 000 dolarů (přes 940 000 Kč) na odstraňování škod po červnových povodních v České republice. Peníze jsou určeny městské knihovně v Děčíně, která byla velkou vodou poničena, informovala americká televizní stanice CBS 2. Město ani vedení knihovny o daru nevěděly, velmi jej však vítají.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Záplavy v Děčíně

Článek

Občanská iniciativa CR2CR, pod kterou se v Cedar Rapids sdružily místní veřejná knihovna, Sokol, Národní česko-slovenské muzeum a kostel svatého Václava, chce mimo jiné oplatit pomoc, která v roce 2008 mířila opačným směrem. Tehdy povodně poničily také českou čtvrť Czech Village v Cedar Rapids, které je druhým největším městem ve státě Iowa.

Sbírka v Cedar Rapids začala v srpnu a skončila minulý týden. Organizátoři kampaně a někteří dárci podle televize CBS 2 navštíví začátkem prosince Českou republiku, aby peníze knihovně v Děčíně osobně předali.

Vedení knihovny zpráva příjemně zaskočila

"Aktivity našich krajanů si velice vážíme. Vlna solidarity, která se po povodních zvedla, nás mile překvapila," řekla mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá. Informace z USA zaskočila ředitele knihovny Ladislava Zoubka. "Nevím, co na to říct. Je to skvělá zpráva," řekl.

Knihovna, která stojí na břehu Labe a která byla po náročné přestavbě objektu Atlantik otevřena loni v září, stála 160 miliónů korun. Letošní velká voda v ní napáchala škody zhruba za pět miliónů. "Nezasáhla přímo knihy, ale provozní prostory v přízemí a suterénu," řekl Zoubek.

Přibližně stejná částka, jakou shromáždili američtí krajané, asi 900 000 korun, se již sešla na povodňovém kontě města, kam přispívali soukromníci, firmy i jiná města. Například z Přerova poslali 100 000 korun.

Město Cedar Rapids mělo s Českou republikou vždy silné vztahy. Kdysi byli téměř všichni obyvatelé čtvrti Czech Village českými přistěhovalci nebo jejich potomky. Ještě dnes tam existují obchody jako pekařství Sykora nebo starožitnictví Deda and Babi’s Antiques.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám