Hlavní obsah

Muž přežil zimu v Andách, čtyři měsíce jedl krysy a rozinky

– Buenos Aires • Aktualizováno

Čtyři měsíce strávil vysoko v Andách 58letý Uruguayec, kterému se porouchal motocykl a během cesty pak ztratil směr. Muž je v relativně dobrém zdravotním stavu. Aby tuhou zimu v jihoamerickém pohoří přežil, živil se krysami a rozinkami. O případu informovala místní média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muž přežil zimu v Andách, čtyři měsíce jedl krysy a rozinkyVideo: Reuters

 
Článek

„Je to zázrak. Pořád tomu nemůžeme uvěřit,“ řekl guvernér argentinské provincie San Juan. „Ptal jsem se ho: ‚Jste věřící?‘ On řekl: ‚Teď už jsem‘,“ popsal setkání se ztroskotancem.

Raúl Fernando Gómez Circunegui se na cestu vypravil v květnu z Chile. Namířeno měl do Argentiny. Po závadě na motorce pokračoval v cestě pěšky. Ve sněhové vánici ale zabloudil.

Na muže v neděli narazili představitelé úřadů na severozápadě Argentiny v odlehlé provincii San Juan, když se vypravili změřit výšku sněhu. Gómez se nacházel v přístřešku ve výšce 2840 metrů nad mořem. Zesláblý muž se dokázal dobelhat ke dveřím úkrytu, otevřít je, a upozornit tak na sebe.

Našel cukr a rozinky a chytal krysy

Naživu se udržel díky zbytkům zásob v přístřešku, cukru, rozinkám, ale také krysám. Během zimy, která nyní na jižní polokouli panovala, zhubl 20 kilogramů. Podle médií byl dehydratovaný.

Lékaře, který Gómeze prohlédl, překvapila Uruguaycova houževnatost, uvedla místní média. „Má vysoký tlak, v minulosti kouřil. Objevily se u něj znaky podvýživy,“ poznamenal lékař. Dodal však: „Bude v pořádku a za pár dní ho propustíme.“

V Andách nejde o první podobný případ přežití. V roce 1972 se v pohoří zřítilo letadlo s uruguayským ragbyovým týmem. Někteří z přeživších se udrželi při životě tím, že jedli těla zemřelých.

Anketa

Uvízli jste někdy neplánovaně v přírodě?
ano, museli mi pomáhat záchranáři
1,6 %
ano, ale ze situace jsem se dostal/a vlastní silou
20,6 %
ne, dávám si pozor
72,6 %
do přírody nechodím
5,2 %
Celkem hlasovalo 9075 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám