Hlavní obsah

V Mexickém zálivu hoří plošina na zemní plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na plošině těžící zemní plyn v Mexickém zálivu zhruba 85 kilometrů od pobřeží Louisiany zuří požár. Ze zařízení museli narychlo evakuovat 44 dělníků. Nikomu se nic nestalo. Úřady se nyní snaží zjistit rozsah rizika pro okolní prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Plošina hoří od úterý. Ilustrační foto

Článek

Požár propukl v úterý ráno. Jeho příčina není známa. Statika mobilní plošiny operující v mělčích vodách do 50 metrů hloubky zatím narušena nebyla, uvedl pro stanici BBC mluvčí pobřežní stráže Carlos Vegas.

Na místě pracují nejen hasiči, ale i pracovníci bezpečnostního úřadu, kteří se snaží zjistit rizika pro okolní prostředí.

Američané mají stále v živé paměti nehodu na ropné plošině Deepwater Horizon v Mexickém zálivu v roce 2010, z níž po výbuchu vytekly do moře milióny litrů ropy. Jedenáct lidí tehdy přišlo při havárii o život. Ropa pak zamořila rozsáhlé oblasti zálivu i jižního pobřeží USA.

Havárie plošiny na zemní plyn, kterou pro společnost Walter Oil & Gas Corporation provozuje firma Hercules, je podle úřadů menšího rozsahu než ta na ropné plošině před třemi lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám