Hlavní obsah

Americká letadla odhodila bomby na korálový útes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Čtyři cvičné pumy bez nálože odhodila minulý týden dvě americká bitevní letadla v oblasti australského Velkého bariérového útesu, který je veden na seznamu UNESCO. Piloti bomby o celkové hmotnosti 1,8 tuny shodil po nepovedeném cvičení, s nimi by nemohli přistát. Naštvali tím ale ochránce přírody. Informovala o tom v neděli agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

AV-8B Harrier

Článek

Dvojice bitevníků AV-8B Harrier, vybavených vždy cvičnou pumou a laserově naváděnou bombou bez nálože, odstartovala v úterý z americké letadlové lodi USS Bonhomme Richard. Cílem letu byla střelnice na ostrově Townshend Island u pobřeží australského svazového státu Queensland. Misi ale armáda přerušila, protože nebyla schopna zajistit její bezpečnost.

Armáda v prohlášení uvedla, že piloti čtveřici bomb odhodili do vod vzdálených více než 50 metrů od korálů, aby minimalizovali možné poškození útesu. Zároveň ujistila, že žádná z pum neexplodovala a že shoz se uskutečnil v nouzovém režimu, neboť letounům docházelo palivo a s nákladem nebylo možné přistát.

Incident se odehrál v rámci společného australsko-amerického cvičení Talisman Saber, které se koná každé dva roky. Do manévrů, které trvají zhruba tři týdny, je zapojeno 28 00 vojáků.

Velký bariérový útes je největší světovou soustavou korálů, která se táhne v délce takřka 3000 kilometrů podél severovýchodního australského pobřeží. Útes představuje jednu z biologicky nejbohatších oblastí světa, která je domovem bohatého podmořského života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám