Hlavní obsah

Bezpilotní letoun poprvé přistál na palubě letadlové lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bezpilotní letoun X-47B amerického námořnictva je prvním dronem, který kdy přistál na palubě letadlové lodi. Ve středu dosedl na nosič USS George H. W. Bush plující asi 130 km od pobřeží Virginie. Námořnictvo to označilo za milník v historii letectva, napsal list The Washington Post.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpilotní letoun poprvé přistál na letadlové lodiVideo: Reuters

 
Článek

Stroj odstartoval kolem poledne místního času ze základny námořnictva Patuxent na jihu Marylandu. Letěl asi 230 kilometrů na jih k letadlové lodi USS George H. W. Bush. V rámci testu bylo první přistání odmítnuto, stroj nedosedl  a  bylo mu přikázáno kroužit kolem lodi a zkusit přistát znovu. Při druhém pokusu drone hákem zachytil třetí lano natažené napříč paluby. Přistání odpovídalo tomu, jakým způsobem přistávají palubní letadla námořnictva.

Foto: Rich-joseph Facun, Reuters

Bezpilotní letoun X-47B na letadlovou lodí USS George H. W. Bush

Přistáním vyvrcholil osm let trvající vývoj stroje, který přišel daňové poplatníky na 1,4 miliardy dolarů. „Co jste zde viděli, je první z nové generace námořních letadel a to, jaké úžasné možnosti nám poskytnou,“ řekl velitel amerického námořnictva Ray Mabus.

Foto: Rich-joseph Facun, Reuters

Bezpilotní letoun X-47B po přistání na palubě letadlové lodi USS George H. W. Bush

Stroj ve tvaru samokřídla ve středu posunul dále hranice možností dronů, už v květnu se stal prvním bezpilotním letadlem, které z mateřské lodi odstartovalo.

Námořnictvo sice používá bezpilotní letadla v oblastech bojů už patnáct let. Možnost startovat a přistávat na palubách letadlových lodí zvyšuje jejich možnosti a bojových dosah.

Foto: Rich-Joseph Facun, Reuters

X-47B pilot přelétává na palubou mateřské lodi USS George H. W. Bush.

Oproti bezpilotním letadlům Predator a Reaper, které námořnictvo používá zejména k útokům na islámské radikály na afghánsko-pákistánských hranicích, ale i v Somálsku nebo v Jemenu, je i řízení X-47B mnohem pokročilejší. Zatímco predatory a reapery musí ovládat na dálku pilot s joystickem, X-47B se drží předem naplánované trasy, ale přistává zcela sám.

X-47B společnosti Northrop Grumman je ovšem pouze experimentální demonstrátor a bude trvat několik let, než se na jeho základě vyvine sériový stroj.

Námořnictvo už plánuje soutěž na bezpilotní letadlo, které by mělo být zařazeno do výzbroje v roce 2019.

Foto: Steve Helber, ČTK/AP

Bezpilotní letoun X-47B zachytil záchytné lano na palubě mateřské lodi USS George H. W. Bush.

Stroje by měly sloužit především pro průzkum a pozorování a jako tankovací letadla. Jejich výhodou je, že mohou zůstat ve vzduchu až 30 hodin.

Počítá se ale také s tím, že by se využívaly i k útokům, přičemž by mohly těžit z toho, že jsou „neviditelné“ pro radary. Tvar X-47B odpovídá letounům kategorie stealth, které jsou obtížně zjistitelné radary.

Reklama

Výběr článků

Načítám