Hlavní obsah

Američané chtějí do letadla stále častěji propašovat zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Několikrát denně jsou na amerických letištích zadrženi cestující, kteří se pokoušejí nastoupit do letadla se střelnou zbraní. Ta bývá často i nabitá, uvedl americký Úřad pro dopravní bezpečnost (TSA). Jen za první letošní půlrok zabavily kontroly na amerických letištích 894 střelných zbraní, což je o 30 procent víc než ve stejném období loni. Nabitých jich bylo 85 procent. Většinou byly ráže 9 mm.

Foto: Profimedia.cz

Nový scanner na letišti v St Louis

Článek

Rekordním měsícem byl podle TSA letošní květen, kdy bylo během jednoho týdne zabaveno 65 pistolí, z toho 45 nabitých a 15 odjištěných. Předešlý rekord - 50 zabavených zbraní - byl přitom jen dva týdny starý. Loni bylo na amerických letištích zabaveno 1549 střelných zbraní, o 17 procent víc než v roce 2011. Do počtu nejsou zahrnuty startovací pistole nebo pistole na světlice či airsoftové zbraně a vzduchovky.

Nejvíc pokusů propašovat pistoli na palubu letadla zaznamenala letištní kontrola na jihu a západě USA, kde je vztah ke střelným zbraním tradičně liberální. Pět z dvanácti letišť, kde byly loni nejčastější zadrženy zbraně, je v Texasu. Nejvíce jich bylo ale v Atlantě, celkem 96 případů. Naopak na Kennedyho letišti v New Yorku zaznamenali jen jediný případ. Pistole jsou v kabelkách, aktovkách, kapsách, botách i v podpažních pouzdrech.

Je to součást kultury

Podle agentury AP experti vylučují, že by zadržené osoby měly teroristické nebo kriminální úmysly. Nejčastější reakcí zadržených jsou slova „zapomněl jsem to tam”. Podle profesora sociologie Jimmiho Taylora z Ohijské univerzity, který napsal několik knih o kultuře zbraní v USA, je pro mnohé lidi nosit zbraň stejné jako mít peněženku a klíče. Přesto nevěří tomu, že by na ni vždy zapomněli, protože lidé kontrolují, co si berou s sebou, uvedl web Huffington Post.

Loni si jeden cestující v kalifornském Sacramentu před průchodem bezpečnostním rámem sundal sako. Bezpečnostní pracovníci si všimli, že měl podpažní pouzdro s nabitou pistolí ráže 9 mm. Celkem měl tři pistole, dva zásobníky, 192 nábojů a tři nože.

Někteří se pokoušejí pistoli na palubu dostat cíleně. Při kontrole byla objevena nabitá pistole ráže 45 i se zásobníkem v přehrávači kazet, další člověk měl střílející tužku a jedna zbraň byla v botě nazuté na protéze.

Způsob, jakým letištní služba s hříšníky naloží, závisí na místní legislativě. Ve většině států cestující se zbraní zatýká přivolaná policie, v jiných jsou jen vyzváni, aby zbraň raději zamkli v autě na parkovišti.

Reklama

Výběr článků

Načítám