Hlavní obsah

Demonstranty v Brazílii neuklidnilo ani zlevnění jízdenek, ani Pelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Ani ohlášené snížení cen jízdného ve veřejné dopravě, ani nabádání někdejšího „fotbalového krále” Pelého neuklidnily demonstranty protestující v ulicích největších brazilských měst proti celkově bídné úrovni veřejných služeb, policejnímu násilí a vládní korupci. Demonstrace, které původně skromně vypukly před deseti dny, se přeměnily v největší protesty v zemi za dvě desetiletí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti poničili budovu radnice v Sao PauluVideo: Reuters

 
Článek

Davy lidí o středečním večeru podle BBC blokovaly hlavní ulice v Sao Paulu a v Brasílii, zatímco v Riu de Janeiro a také ve městech Niteroi či Fortaleze došlo i na potyčky s policií. Aktivisté ani neodvolali plány uspořádat ve čtvrtek největší demonstraci, na které se čekají statisíce lidí.

"Ve skutečnosti už nejde o ceny jízdného, ale lidé jsou znechuceni systémem. Žádáme změnu," uvedla osmnáctiletá studentka Camila, jedna z demonstrantek v Niteroi, kde o středeční noci také došlo k potyčkám mezi demonstranty a policií.

Elitní pohotovostní jednotky zde použily slzný plyn proti skupině demonstrantů, pokoušející se zablokovat patnáctikilometrový most spojující města Niteroi a Rio de Janeiro. Ti převrátili autobus, rozbili výlohy dvou bank a vybudovali dřevěné barikády, které pak podpálili, aby si udrželi policejní těžkooděnce od těla.

Většina demonstrantů, jejichž počet policie odhadla na sedm tisícovek, v klidu protestovala před radnicí, zatímco na násilnostech se podílely dvě až tři stovky lidí. Vření trvalo více než pět hodin.

Foto: ČTK/AP

Protest v Sao Paulu

"Nadále budeme respektovat demokratické a klidné demonstrace, ale nemůžeme v žádném případě tolerovat násilnosti a nepořádky, způsobující problémy obyvatelům Niteroi," prohlásil starosta města Rodrigo Neves v televizi Globo.

Legendě se vysmáli

K ukončení protestů proti špatné kvalitě veřejných služeb a proti korupci vyzvala legenda brazilského fotbalu Pelé, ale dočkal se jen posměchu.

"Zapomeňte na všechny nepokoje a protesty a uvědomte si, že brazilský tým je naše země a naše krev," prohlásil Pelé v narážce na fotbalový turnaj, který se v zemi právě hraje jako test před světovým šampionátem v příštím roce.

Pelého autorita však od dob jeho největší fotbalové slávy silně upadla, a to i za přispění mnoha vlastních výroků, které další fotbalovou legendu Romaria vedly k poznámce, že "Pelé je básník - když mlčí". Jiní krajané zase mají tomuto boháči za zlé, že nezná všední realitu.

"Pelé radí lidem zapomenout na nepokoje a fandit. Ale fotbal a stadiony stály milióny. Táhni k čertu," napsal jeden z Brazilců na Facebooku. "Jeď do nemocnice autobusem bez ochranky a pak uvidíme, jestli budeš dál vykládat hlouposti," poradil Pelému další. Jiný zase usoudil, že "Pelého ignorance dosáhla rozměrů jeho fotbalového génia".

Posměchu si před časem užil i slavný fotbalista Ronaldo za slova, že "mistrovství světa se nedá pořádat v nemocnicích", která pronesl v reakci na mínění, že miliony investované do stadionů se měly raději utratit za zlepšení veřejných služeb.

"Jsem Brazilec a mám rád svou zemi. Žije zde má rodina a přátelé. Proto chci Brazílii, která bude spravedlivější, bezpečnější, zdravější a čestnější," podpořil protesty naopak fotbalista Neymar.

Reklama

Související témata:

Související články

Brazilci vyšli do ulic kvůli cenám a vládě

Brazilská města ovládly v pondělí největší demonstrace za posledních více než 20 let. Do ulic vyšlo kolem 200 000 lidí. Původní protesty proti růstu cen ve...

Výběr článků

Načítám