Hlavní obsah

Výbuchem zdevastovaný West se chystá na obnovu, mrtvých je čtrnáct

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

West

Týmy amerických záchranářů už v texaském Westu prohledaly téměř všechny zničené domy. Zatím našly těla 14 lidí, z nichž deset patřilo do místního sboru dobrovolných hasičů. Texaský guvernér Rick Perry novinářům sdělil, že záchranáři prohledali už přes 150 objektů, tedy velkou většinu zničených či poškozených domů.

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Letecká fotografie zbytků továrny na hnojiva zničené výbuchem a požárem

Článek

Do 25 budov, po středečních explozích staticky nestabilních, zatím záchranáři nevstoupili. Město se podle agentury AP nyní chystá na svou obnovu. Lidé ještě ale stále čekají na povolení úřadů, až se budou moci vrátit do svých domovů v okolí vybuchlé továrny na hnojiva a začít s opravami.

Mezi mrtvými je i dobrovolný hasič Joseph Pustejovsky, potomek dnes už rozsáhlého rodinného klanu, který před několika generacemi přišel do Ameriky z českých zemí.

Jeho starší bratr stál v době exploze před svým domem, který stál asi půl kilometru od továrny. Tlaková vlna ho srazila na zem a vážně mu poranila rameno. Matku Bernice hospitalizovali s tržnými ranami, dům byl zničen. "Je to devastující tragédie. Ztratili jsme věřící, mnoho lidí přišlo o svůj domov. Jsme všichni v šoku," řekl novinářům Karasek.

Příčiny stále neznámé

O příčinách ničivého výbuchu americký tisk zatím jen spekuluje. Odborníci předpokládají, že bezprostřední příčinou byla exploze zásob dusičnanu amonného. Co způsobilo požár, který sérii tří výbuchů předcházel, zůstává ale nejasné. Látka může explodovat při vyšších teplotách nebo v kontaktu s jinou chemikálií.

Podle zjištění ministerstva vnitřní bezpečnosti USA, na něž se odvolává agentura Reuters, bylo v podniku West Fertilizer loni uskladněno nepovolené množství dusičnanu amonného. Množství, které je možné skladovat bez zvláštního povolení, činí 180 kilogramů. V závodě, který ve středu explodoval, bylo ale loni uskladněno 270 tun této nebezpečné látky.

Vedení továrny mlčí

Vedení továrny se zatím k okolnostem exploze nevyjádřilo. Majitel závodu Donald Adair vydal v noci na sobotu jen všeobecné prohlášení, v němž nad incidentem vyjádřil lítost. Firma podle něj nebude záležitost komentovat, protože spolupracuje s vyšetřovateli a není oprávněna činit veřejná prohlášení. "Tragédie nás hluboce poznamená po dlouhé generace," uvedl Adair.

Obyvatelé z blízkého okolí továrny zatím čekají na to, až budou moci se vrátit domů a začít s opravami poškozených domů. Nejhorší bude zřejmě vysklení oken, protože ta byla roztříštěna tlakovou vlnou prakticky v celé obci.

"Domy v pásmu poškození jsou neustále uzavřeny," sdělil český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. "Probíhají tam statické kontroly, jestli se ti lidé tam budou moci vůbec vrátit. Mezitím se pořád pročesává to místo výbuchu, zda se tam naleznou nějaké stopy (příčin) nebo, nedej bože, lidské ostatky. Záchranné práce pořád ještě pokračují, celá ta část města je pořád neprodyšně uzavřena," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Texaské město West vypadá jako po apokalypse

Ulice v městečku West jsou posety troskami, všude se válejí střepy, kolem zuhelnatělých fasád domů s vyraženými okny jezdí sanitky. West ale není válečnou...

Výběr článků

Načítám