Hlavní obsah

Unikly záběry náloží použitých v Bostonu

– Boston/Washington

Vyšetřovatelům americké FBI unikly snímky bomb použitých při pumovém atentátu v Bostonu. Zachycují pokroucený plech z nádoby u cárů batohu, ale také roznětku s baterií a od ní vedoucích drátů. Na dalších snímcích jsou vidět i hřebíky a kuličky z ložisek použité v náložích.

Foto: Reuters, Reuters

Zbytky tlakového hrnce použitého při atentátu

Článek

Podle agentury AP atentátník použil dva tlakové hrnce o objemu 1,6 galonu, do jednoho dal kovové střepiny a kuličky z ložiska, do druhého hřebíky. Bomby byly v batozích, které ležely na zemi. Nebyly v odpadkových koších, jak se původně uvádělo.

Foto: Reuters, Reuters

Zbytky nálože použité na bostonském maratonu

Černé nylonové batohy nebo sportovní tašky ležely na zemi, takže vypadaly jako něčí odložený majetek.

BEZ KOMENTÁŘE: Jeden z diváků natočil druhý výbuch při maratónu v BostonuVideo: Reuters/Ryan Hoyme

Foto: Reuters, Reuters

Hřebíky a kuličky použité v náloži na místě atentátu

Nalezená baterie a dráty naznačují, že bomba byla časovaná. Všechny shromážděné důkazy se budou dále zkoumat v laboratoři ve virginském Quantiku, kde se je pokusí experti rekonstruovat, aby tak pomohli odhalit pachatele.

Foto: Reuters, Reuters

Záběr roznětky z bomby použité na maratonu

Tlakové hrnce zesilují účinek nálože, takže i slabší výbušnina může způsobit fatální následky. Využívá jich i Tálibán v Afghánistánu a teroristé v okolních zemích. Podobnou nálož měl v autě i atentátník z Times Square, jehož nálože ale před třemi lety selhaly.  Tlakové hrnce se takto používají nejméně devět let. Expert na výbušniny Jeff Beatty řekl CNN, že jsou velmi účinné.

Foto: Reuters, Reuters

Zbytky bomby a batohu na místě atentátu v Bostonu

Problémem podomácku sestrojených náloží je to, že často není využita energie nálože k rozmetání střepin, protože někudy unikne. U trubkových bomb často na obou koncích trubky, která není dostatečně pevně uzavřena. Tlakové hrnce toto elegantně řeší.

Foto: Reuters

Zbytky nálože použité na maratónu

Vyšetřovatelé zatím nemají žádného podezřelého. Student ze Saúdské Arábie, který byl vyslýchán, jako podezřelý veden není.

Reklama

Výběr článků

Načítám