Hlavní obsah

Miliardář shání vhodný manželský pár, pošle jej na průlomovou cestu k Marsu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký miliardář a vesmírný turista Dennis Tito, který v roce 2001 jako první civilní návštěvník pobyl na Mezinárodní vesmírné stanici, plánuje vyslat lidskou posádku k Marsu. Za tímto účelem shání vhodný manželský pár. Let na Rudou planetu a zpět má být uskutečněn v lednu 2018, informovaly ve čtvrtek světové agentury.

Miliardář hledá manželský pár, který by vyslal na MarsVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Déle než 40 let jsme už nevyslali lidi dál než na Měsíc. Myslím, že je načase s tímto selháním skoncovat,“ prohlásil Tito na středeční tiskové konferenci ve Washingtonu. Americká vláda plánuje vyslání lidské posádky na Mars okolo roku 2030. Dvaasedmdesátiletý Tito prohlásil, že se rozhodl pro vlastní podnik, protože je mu líto, že se avizované vládní mise s největší pravděpodobností nedožije.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dennis Tito po návratu z vesmíru v roce 2001 Video: Reuters

Jeho organizace nazvaná Inspiration Mars teď hledá vhodnou posádku. Tou má být pár manželů ve středním věku, kteří už třeba mají děti a souhlasili by s podstoupením nejrůznějších rizik, například s dlouhodobým vystavením radioaktivnímu záření. Zároveň si mají být oporou v náročných psychických situacích daleko od své planety.

Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State University

Povrch Marsu. Snímek je z ledna

Výběr manželské dvojice nemá jen pragmatický rozměr, nýbrž i symbolický. Sezdaný muž se ženou jsou podle hlavního technika firmy Tabera MacCalluma nejvhodnějšími k „reprezentování“ lidstva ve vesmíru.

Rok a půl na 16 metrech čtverečních

Mise počítá s cestou k Marsu, nikoliv s přistáním na jeho povrchu. Let s vesmírným plavidlem Dragon s půdorysem necelých 16 metrů čtverečních potrvá rok a půl a náklady s ním spojené Tito odhaduje na jednu až dvě miliardy dolarů (až 39 miliard korun).

Podnikatel doufá, že výdaje zčásti pokryjí zisky z prodeje televizních práv a prodeje dat nasbíraných při letu Úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Ředitel vesmírné akademie v britském Leicesteru Anu Ojha řekl deníku Daily Telegraph, že vzhledem k tomu, že na Marsu působí sonda Curiosity, nepřiveze zřejmě lidská posádka, která kolem planety „jen“ proletí, žádná významná data. „Jako příklad pronikavosti lidského ducha je ale tato mise zcela bezprecedentní,“ poznamenal.

Anketa

Podstoupili byste rizika a souhlasili s letem k Marsu?
Ano
44,4 %
Ne
55,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8392 čtenářů.

Reklama

Související články

NASA připravuje invazi ježků na měsíc Marsu

Připravovanou misi průzkumu měsíce Phobos na oběžné dráze Marsu přirovnávají vědci z NASA k populární hře "Angry Birds". Chtějí povrch měsíce bombardovat...

Výběr článků

Načítám