Hlavní obsah

Byla jsem za mřížemi znásilněna, tvrdí soudkyně vězněná z Chavézova popudu

Caracas

Venezuelou hýbe případ soudkyně, o které prezident Hugo Chávez kdysi prohlásil, že by měla strávit zbytek života ve vězení. Bývalá dáma v taláru María Lourdes Afiuniová v pátek vydané autobiografické knize přiznala, že byla ve vězení znásilněna, otěhotněla a potratila.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Kniha novináře deníku El Universal Francisca Olivarese nazvaná Afiuniová: Velitelova vězenkyně způsobila v tamních médiích velký poprask. V rozhovoru s novinářem prozrazuje žena kruté zkušenosti z věznice.

Tam se dostala v roce 2009 kvůli tomu, že podmínečně pustila na svobodu souzeného podnikatele a Chávezova odpůrce, který toho využil a uprchl do zahraničí. Chávez poté vystoupil ve státní televizi a pro Afiuniovou požadoval trest 30 let vězení.

Soudkyně byla obviněna z korupce, napomáhání útěku, zneužití moci a spiknutí a za několik dní převezena do ženské věznice, kde údajně došlo k násilnému činu. "Vláda o tom měla informace, ale nevěděla, že se o tom činu dozví veřejnost, ženy nejsou rády, když jsou podobné věci zveřejněny, ale Afiuniová měla tu odvahu a vyšla s tím ven," řekl televizi Globovisión advokát Afiuniové José Amalio Graterol.

Nyní je v domácím vězení

Na kruté zacházení s Afiuniovou upozorňovala v roce 2010 i Rada OSN pro lidská práva, která označila proces za vykonstruovaný. Venezuelské úřady však situaci nijak neřešily.

Teprve v roce 2010, devět měsíců po svém uvěznění, byla žena převezena k soudu, aby se mohla hájit. Neuspěla však a z vězení poslala dopis Chávezovi, ve kterém ho žádala o dodržování lidských práv a vyhlásila občanskou neposlušnost.

Vloni jí pak soud povolil odpykávat trest formou domácího vězení kvůli tomu, že se u ní objevily vážné zdravotní problémy.

Prezident Chávez je ve Venezuele po letošních volbách u moci už 13 let a během jeho autokratické vlády poslaly soudy za mříže řadu jeho odpůrců. Případy porušování lidských práv v zemi a potírání opozice často kritizují mezinárodní organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám