Hlavní obsah

Strašně jsem to podělal, přiznal po nevěře bývalý šéf CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

David Petraeus, jenž musel před týdnem odstoupit z pozice ředitele Americké zpravodajské služby (CIA), poprvé od své rezignace promluvil o skandálu, který zkomplikoval americkým bezpečnostním složkám život. V rozhovoru s reportérkou televize HLN přiznal, že selhal. Odmítl ale podezření, že milence poskytoval tajné informace.

Foto: ČTK/AP

Generál David Petraeus

Článek

Petraeus s reportérkou Kyrou Phillipsovou hovořil mimo záznam. „Dal jasně najevo, že to strašně podělal,“ popsala rozhovor Phillipsová. Petraeus prý plánuje na kauzu reagovat zatím tajeným „čestným krokem“. Přiznal, že „osobně selhal“ a „účastnil se něčeho nečestného“. Svoji ženu Holly, kterou podváděl s autorkou své autorizované biografie Paulou Broadwellovou, označil za člověka, který je „mnohem lepší, než si on zaslouží“.

Foto: T. Ortega Gaines, ČTK/AP

Paula Broadwellová napsala oslavný životopis s názvem All in.

Bývalý velitel amerických sil v Iráku a Afghánistánu Petraeus se od své rezignace na post šéfa CIA před týdnem neukázal na veřejnosti. V pátek byl ale očekáván v Kongresu kvůli výpovědi ve věci zářijového útoku Libyjců na americký konzulát v Benghází.

Dav v Libyi vytahuje tělo amerického velvyslance

Čtyřhvězdičkový generál odmítá nařčení, že milence, s níž údajně ukončil poměr už před několika měsíci, i když se dál vídali, poskytoval tajné informace. Zejména odmítá to, že by od něj Broadwellová věděla cokoliv o útoku v Benghází, kvůli němuž byl kritizován prezident Barack Obama. Na internetu se objevilo video, na němž Paula Broadwellová říká, že v libyjském městě útočili radikálové, kteří chtěli osvobodit své komplice z věznice CIA.

Petraeus už minulý týden ujišťoval Obamu, že tajné informace od něj neunikly. Prezident ve středu prohlásil, že nemá důkazy o ohrožení bezpečnosti Spojených států Petraeusovou milostnou aférou. Obama vyjádřil naději, že aféra bude v generálově životopise jen „poznámkou pod čarou“.

Mezitím CIA zahájila předběžné vlastní vyšetřování svého bývalého šéfa.

Reklama

Související články

Šéf CIA Petraeus rezignoval kvůli nevěře

Šéf americké tajné služby CIA David Petraeus rezignoval kvůli mimomanželskému vztahu. Petraeus požádal ve čtvrtek dopisem o uvolnění ze služby prezidenta...

Výběr článků

Načítám