Hlavní obsah

Za plán útoku na Pentagon a Capitol pomocí modelů letadel dostal muž 17 let

Washington

K 17 letům vězení byl ve čtvrtek ve Spojených státech odsouzen sedmadvacetiletý Američan Rezwan Ferdaus. Připravoval útoky na Capitol a Pentagon pomocí rádiem řízených modelů letadel, které chtěl naplnit výbušninou. Ferdaus se v červenci k plánu přiznal.

Foto: Reuters

Model stíhačky F-86 Sabre, který Ferdaus chtěl použít při teroristickém útoku.

Článek

Fyzik s vysokoškolským diplomem Ferdaus byl zatčen v září 2011. Před zatčením řekl agentovi FBI, který se vydával za člena Al-Káidy, že hodlá zaútočit na státní budovy s malými dálkově ovládanými letadly naplněnými výbušninou. Od agenta potřeboval sehnat výbušninu C4, kterou by umístil do modelu letadla F-86 Sabre. [celá zpráva]

Zhotovil také rozbušku, kterou by inicioval mobilní telefon. Dvanáct těchto rozbušek dal agentovi, o němž se domníval, že patří k Al-Káidě.

Ferdausovi hrozil trest doživotního vězení. Výměnu za červencové přiznání k pokusu poškodit nebo zničit budovy federálních úřadů za pomocí výbušnin a k poskytování materiálu teroristům, mu byl přislíben nižší trest. [celá zpráva]

"Případ a rozsudek snad jasně vyjadřují, že naší prioritou je aktivně vyšetřovat a hnát před justici každého, kdo se pokusí spáchat teroristické činy zde či v zahraničí," uvedl zástupce prokurátora Jack Pirozzolo po oznámení verdiktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám