Hlavní obsah

Muž chtěl na Pentagon zaútočit modelem stíhačky

– Washington
Novinky,

Rezwan Ferdaus, který byl ve středu zadržen kvůli plánu podniknout teroristický útok na Pentagon, k němu chtěl využít na dálku řízeného modelu letadla stíhačky F-86 Sabre naplněného plastickou trhavinou C-4. Model je dlouhý 1,2 metru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Modely letadel, která chtěl terorista použít k útoku na Pentagon Video: Reuters

 
Článek

Podle CNN měl doktorát z fyziky a zřejmě se inspiroval využitím bezpilotních letadel proti vůdcům teroristických bojůvek v Pákistánu. Nafotil si nejen ministerstvo obrany a Capitol, ale také Východní potomacký park, ze kterého měl model vzlétnout.

Foto: Reuters

Snímek Pentagonu, který si pořídil Ferdaus. Je považován za důkaz, že chtěl útočit na Pentagon a hledal, kam by měl model letět.

Funkční model stíhačky F-86 Sabre v měřítku jedna ku deseti z dob korejské války za 5600 dolarů, si muž 26letý absolvent bostonské Severovýchodní univerzity objednal někdy v době mezi květnem a svým zadržením. Po obdržení jej měl v pronajatém skladu v Massachusetts.

Je možné, že útok neměl být ojedinělý, protože si objednal i další funkční modely v tomto velkém měřítku. Dodán mu byl i F-4 Phantom II.

Foto: Reuters

Model stíhačky F-4 Phantom, který Ferdaus chtěl použít při teroristickém útoku.

Podle agentů federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), kteří jej zadrželi, ale nepředstavoval nebezpečí pro veřejnost, protože ho tajné služby sledovaly a věděly, co dělá, takže mohly včas zakročit.[celá zpráva]

Z třinácti kilogramů plastické trhaviny C-4 byl funkční jen zlomek. Stejně tak byly nefunkční i kalašnikovy, kterých si objednal šest, a tři granáty.

Ferdaus plánoval džihád od počátku roku 2010. Podle FBI nebyl napojen na žádnou zahraniční teroristickou skupinu, radikalizovala ho videa islámských fundamentalistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám