Hlavní obsah

Americký veterán volil ještě na smrtelné posteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu

Na Havaji ve středu zemřel veterán z druhé světové války, 93letý Frank Tanabe. Jen o pár dní dříve se znovu stal hrdinou Američanů, když ještě na smrtelné posteli odevzdal svůj hlas v prezidentské volbě. Informovala o tom agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Frank Tanabe vyplňuje hlasovací lístek za asistence své dcery Barbary a manželky Setsuko (v popředí).

Článek

Tanabe zemřel v domě své dcery Barbary v Honolulu na rakovinu jater. O Tanabem se stovky tisíc lidí měly možnost dozvědět minulý týden poté, co jeho vnuk na internetové stránce Reddit zveřejnil fotografii, jak nemocný veterán z postele volí prezidenta. Snímek se následně prostřednictvím sdělovacích prostředků rozletěl do světa a vyvolal chválu Tanabeho vlastenectví.

„Je to milé podívat se takto na historii a říct si, že všechno se vyvíjí dobře,“ komentovala reportáže v denících, jako jsou Los Angeles Times, Barbara Tanabeová, která svému umírajícímu otci všechny články, které vyšly, četla.

Foto: ČTK/AP

Frank Tanabe

Tanabe působil za války převážně v Indii a Číně, kde vyslýchal japonské zajatce. Do armády se přihlásil dobrovolně.

Volební komise uvedla, že Tanabeho hlas se bude počítat, pokud nedostane úmrtní list do volebního dne 6. listopadu. Veteránova rodina ví, koho volil, ale informaci nezveřejní. Podle Barbary Tanabeové na tom nesejde, důležité je podle ní volby se nevzdávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám