Hlavní obsah

Uruguay jako teprve druhá země Jižní Ameriky legalizovala potraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uruguay se ve středu stala teprve druhou zemí v převážně katolické Jižní Americe, která legalizovala potraty. Místní Senát odhlasoval ženám právo za splnění určitých podmínek ukončit nechtěné těhotenství, napsala ve čtvrtek agentura AFP. Dolní komora parlamentu zákon o potratech schválila už v září. Poměr v Senátu, který má 31 členů, byl 17 pro návrh a 14 proti.

Foto: Andres Stapff, Reuters

Uruguajští senátoři hlasují o legalizaci potratů.

Článek

Změna zákona v Uruguayi, zemi vmáčknuté mezi Argentinu a Brazílii, přišla v době, kdy v čele státu stojí prezident José Mujica - vzděláním lékař. Prezident předem slíbil, že zákon podepíše, jakmile ho Senát schválí.

V zemi se dosud potraty prováděly nelegálně: především nechirurgickou cestou za pomoci preparátu původně určeného na léčbu vředů.

Uruguay je po Guyaně, která potraty legalizovala v roce 1995, teprve druhou jihoamerickou zemí, která potratový zákon schválila. Z Latinské Ameriky jsou potraty legální ještě na Kubě a také v hlavním městě Mexika.

Žena za potrat mohla dostat devět měsíců

Uruguayský zákon umožňuje potrat během prvního trimestru po konzultaci s týmem tří lékařů, kteří ženu poučí o rizicích ukončení těhotenství. Komise bude ženy také informovat o možných alternativách, jako je porod dítěte a předání k adopci, či o zapojení do programu sociální péče, který by rodičce umožnil postarat se o novorozeně.

Dosud mohla v Uruguayi žena za potrat dostat až devět měsíců vězení a lékař, který zákrok provedl, až dva roky. Žádné statistiky o nelegálně provedených potratech ve zhruba třímiliónové zemi neexistují. Nevládní skupiny ale odhadují jejich počet na zhruba 30 000 ročně, obvinění bylo vzneseno jen v malém zlomku případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám