Hlavní obsah

Assange přišel o podporu hackerů Anonymous

Právo, CNN, roš

Šéf WikiLeaks Julian Assange ztratil významného spojence. Svou podporu mu vypověděla skupina světově proslulých hackerů skupiny Anonymous. Oznámili to na svém hlavním účtu na Twitteru s tím, že celý projekt svobody informací se točí jen kolem něj.

Foto: Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

„Je to show jednoho muže - Juliana Assange,“ uvedla skupina, která za něj bojovala v uplynulých dvou letech, kdy čelí právním problémům kvůli údajným sexuálním deliktům ve Švédsku a tlaku ze strany Spojených států za zveřejnění tajných vojenských a diplomatických depeší.

Napadali webové stránky jeho kritiků. V živé paměti jsou i útoky, které paralyzovaly zprostředkovatele plateb za jejich ekonomickou blokádu WikiLeaks - společnosti Visa, MasterCard či PayPal.

Obrat nastal, když se Australan uchýlil na ekvádorskou ambasádu v Londýně a britský soud donutil ručitele, aby splatili kauci ve výši 93 500 liber (2,9 mil. Kč), a Assange zahájil další sbírku.

„V uplynulých měsících se pozornost dál a dál odvracela od skutečných úniků a boje za svobodu informací, zatímco se zaměřovala na Juliana Assange. WikiLeaks by však neměla být jen o něm,“ zdůvodnila svůj krok skupina Anonymous.

Reklama

Související články

Do roka bych mohl být pryč, věří Assange

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange očekává, že na ekvádorské ambasádě v Londýně stráví ještě půl roku až rok, než ji bude moci opustit. Doufá také, že...

Výběr článků

Načítám