Hlavní obsah

Svazek muže s dvěma ženami posvětili v Brazílii

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Lidé v Brazílii se přou kvůli rozhodnutí notářky ve státě Sao Paulo, která úředně potvrdila občanský svazek muže a dvou žen. Proti jejímu rozhodnutí nejsou jen zastánci tradiční rodiny v čele s věřícími, ale i někteří právníci, upozornila BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Notářka Claudia do Nascimento Dominguesová tvrdí, že nejmenované trojici z metropole Rio de Janeiro, která spolu žije tři roky a sdílí i bankovní účet, by měla být přiznána rodinná práva. Zákon tomu podle ní nebrání. „Jen uznáváme něco, co už tady bylo. Nevymýšlíme nic nového. Rodina, tak jak jsme ji vnímali dřív, už taková dnes není,“ uvedla Dominguesová.

Svazek byl podle televize Globo formalizován před třemi měsíci, ale teprve tento týden informace pronikla na veřejnost.

Proti legalizaci svazků více osob se postavily hlavně náboženské obce. Výhrady mají ale i právníci. „Je to absurdní a naprosto nelegální. Je to zcela nepřijatelné, je to v rozporu s brazilskými hodnotami a morálkou,“ prohlásila Regina Beatriz Tavaresová da Silva, předsedkyně komise pro práva rodin právnické komory. Dodala, že svazek bude zrušen.

Není jasné, zda potvrzené partnerství budou uznávat úřady a poskytovatelé služeb, například pojišťovny.

Brazilské úřady nicméně uznávají svazky osob stejného pohlaví, a to od roku 2004. Páry, které by pak chtěly svazek povýšit na manželství, musí o povolení žádat soud. První takový sňatek dvou mužů povolil loni v červenci soudce v Sao Paulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám