Hlavní obsah

Soud na Guantánamu museli odložit kvůli vykolejení vlaku u Baltimoru

Právo, CNN, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní nehoda vlaku u Baltimoru v americkém stádě Maryland měla kuriózní dohru na základně Guantánamo na Kubě: vykolejení nákladních vagónů totiž poškodilo optické kabely, které zajišťují internetové spojení i na Guantánamo.

Foto: Profimedia.cz

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

Právní týmy chystající se na proces s Chálidem Šajchem Muhammadem a jeho čtyřmi spoluobviněnými z atentátů 11. září tak ztratili přístup k elektronické poště a vládním serverům s dokumenty. Šestidenní přípravné řízení soudu na Guantánamu, které je přípravou na proces, tak nemohlo být zahájeno a má být spuštěno až dnes.

Americké úřady spolupracují s Verizon Communications, vlastníkem poškozeného kabelu, na obnovení internetového spojení na Guantánamo.

Pákistánec Chálid Šajch Muhammad se sám označuje za hlavního strůjce útoků z 11. září a dalších dvou teroristických akcí. Na Guantánamu ho zadržují od roku 2006, začátek procesu však dlouhodobě oddalovaly spory, zda ho má soudit civilní, nebo vojenský soud.

Termín vlastního líčení zatím nebyl stanoven, má se za to, že to nebude dříve než za rok. V případě usvědčení hrozí pětici obviněné z masových vražd, terorismu a spolupráce s al-Káida trest smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám