Hlavní obsah

Obézní řidiči bourají častěji, zjistili vědci

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obezita vážně ohrožuje bezpečnost silničního provozu, varují kanadští vědci z univerzity Laval. Takoví řidiči nejen bourají častěji, ale při haváriích trpí mnohem vážnějšími zraněními, citoval z jejich studie list The Ottawa Citizen.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Morbidně obézním řidičům hrozí větší riziko havárie vzhledem k zdravotním problémům,“ napsal deník a jako příklad uvedl poruchy spánku provázené respiračním selháním, jež se pak projevuje únavou, nedostatkem kyslíku v krvi či přebytkem kysličníku uhličitého.

Kupříkladu v roce 2000 bylo účastníky nehod kolem 800 tisíc amerických řidičů s těmito poruchami. Zahynulo při nich přes 1400 lidí.

Řidičské schopnosti oslabují i důsledky cukrovky, která je často důsledkem obezity. K jejímu určení studie vychází z indexu tělesné hmotnosti (BMI), jež se rovná podílu váhy v kilogramech a druhé mocniny výšky v metrech. Mírně obézní jsou asi 1,8 m vysocí lidé s indexem 30 a výš (od 97 kg) a morbidně obézní s indexem 40 a výš (od 130 kg).

Řidiči s nadměrnými parametry nejsou pak náležitě chráněni airbagy či pásy, jelikož stejně jako interiéry aut jsou tyto prvky projektovány pro lidi s váhou kolem 75 kilogramů, upozornila studie. Obézní šoféři tak mají častěji a vážněji zraněný obličej, hlavu, páteř a hrudník.

Reklama

Výběr článků

Načítám