Hlavní obsah

Američan se přiznal k plánu zaútočit na Pentagon modely letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američan Rezwan Ferdaus, který podporuje al-Káidu, se přiznal, že připravoval útok na Pentagon a Capitol pomocí dálkově řízených modelů letadel s výbušninami. Dopaden byl, když mu agenti vydávající se ze členy al-Káidy, nabídli výbušniny.

Foto: Reuters

Model stíhačky F-4 Phantom, který Ferdaus chtěl použít při teroristickém útoku.

Článek

Po přiznání se žaloba s obhajobou dohodli, že by měl dostat trest vězení v délce 17 let. Ferdaus už uvedl, že trest v této délce přijme. U soudu by mu hrozilo, že může dostat až 35 let. Na základě dohody prokurátor stáhl čtyři z šesti obvinění.

Ferdaus je synem přistěhovalců z Bangladéše. Vystudoval fyziku na univerzitě v Bostonu. Zadržen byl loni v září na základě tajné operace federálního úřadu pro vyšetřování. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Rezwan Ferdaus pózuje se samopalem

Feardausovi, který se rozhodl pro džihád, nabídli výbušniny. Vydávali se přitom za členy al-Káidy.

Ferdaus jim řekl, že míní zorganizovat útok na Pentagon a Capitol pomocí rádiem řízených modelů letadel naplněných výbušninami.

Foto: Reuters

Snímek Pentagonu, který si pořídil Ferdaus. Je považován za důkaz, že chtěl útočit na Pentagon a hledal, kam by měl model letět.

Pentagon popsal jako „hlavu a srdce hada“. Dodal, že cílí na „nepřátele Alláha“. Bylo mu jedno, že mohou při útoku zahynout ženy a děti, protože byly nevěřící.

Agenti FBI mu pak dodali granáty, šest automatických pušek a plastickou trhavinu. Dodali, že zbraně byly stále pod jejich kontrolou a nepředstavovaly hrozbu pro veřejnost. Záhy poté ho zatkli.

Reklama

Výběr článků

Načítám