Hlavní obsah

Kodak potají provozoval jaderný reaktor u Niagary

Právo, CNN, mcm

Poblíž turisticky oblíbených Niagarských vodopádů fungoval jaderný reaktor, o němž neměly kontrolní úřady ani tušení. Provozovala jej dnes už zkrachovalá firma Kodak s cílem zjistit, jak čisté jsou chemikálie, které používala. Uran obohacovala na 93,4 procenta. Z takového materiálu lze vyrobit jadernou bombu bez dalších úprav.

Článek

„Dnes by nemělo být nikomu dovoleno vlastnit materiál vhodný pro výrobu jaderné zbraně bez řádné ochrany. Soukromé firmě nemůže být nadále povoleno používat uran,“ reagoval na tato zjištění Edwin Lyman z Unie znepokojených vědců.

Množství uranu, které Kodak v reaktoru používal, by však na sestrojení bomby nestačilo, bylo to pouze 1,5 kilogramu. K výrobě jaderné nálože je třeba aspoň desetkrát více štěpného materiálu. Kritici se ale obávají, že teroristé by mohli z podobných laboratoří po částech ukrást dost uranu na výrobu bomby.

Společnost, která zkrachovala letos v lednu, zatím tajila existenci reaktoru. Její mluvčí popřel, že by systém držela v tajnosti záměrně. Místnímu deníku Democrat and Chronicle ale řekl, že si není jistý, zda o něm byly informovány místní úřady. Přitom přetrvávalo přinejmenším riziko úniku radiace z reaktoru CFX (zkratka pro Californium Flux Multiplier).

Reaktor se nacházel v zóně Kodak Park. Byl v suterénu budovy 82. Z provozu jej vyřadili po 32 letech v roce 2006. Pak uran předali úřadům. V USA je 31 zkušebních a výzkumných reaktorů, zejména na vysokých školách. Téměř všechny používají nízko obohacený uran.

Reklama

Související témata:

Související články

Kodak zbankrotoval, prohrál boj s digitálem

Slavný výrobce filmů Kodak prohrál svůj boj s nástupem digitální fotografie. Ve čtvrtek ráno požádal o ochranu proti věřitelům, což de facto znamená bankrot...

Výběr článků

Načítám