Hlavní obsah

Americká studentka má v těle bakterii, která jí požírá tkáně

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce Američanů s napětím sledují osud 24leté studentky Aimee Copelandové z Georgie, která bojuje o život s bakteriemi, které jí žerou měkké kožní a podkožní tkáně. Smrtelná nákaza známá jako nekrotizující fasciitida způsobuje rovněž odumírání cév a nervů.

Foto: Profimedia.cz

Streptococcus pyogenes je jednou z bakterií, která vyvolává nekrotizující fasciitis.

Článek

Vše začalo 1. května, kdy si vyjela na kajaku. Vyzkoušela si také jízdu na laně přes vodu, ale spadla a utrpěla tržnou ránu na lýtku.

Lékaři ji museli sešít 22 stehy a Aimee se vrátila domů. Lékaři ani ona však netušili, že do rány stačila proniknout nebezpečná bakterie. Za pár dní ji sanitka dovezla zpět do nemocnice. Nákaza se už ale rozšířila.

Lékaři v georgijské Augustě mají k dispozici dvě zbraně: skalpel a antibiotika. Aimee už museli amputovat celou levou nohu a hrozí, že přijde i o pravou nohu od kotníku a o obě ruce, napsaly noviny The Los Angeles Times.

"Zpočátku to vypadá jako slabá infekce. Tyto bakterie se ale usadí hlouběji v ráně, respektive hlouběji ve tkáních, kde pak působí," řekl William Schaffner z lékařské fakulty Vanderbiltské univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám