Hlavní obsah

Obchodníci s lidmi denně zneužijí 2,4 miliónu osob, většinu jako sexuální otroky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Téměř dva a půl miliónu osob je denně oběťmi obchodníků s lidmi ve světě. Čtyři pětiny z nich jsou zneužíváni jako sexuální otroci, informoval podle britského deníku Daily Telegraph tento týden šéf úřadu OSN pro boj s drogami a zločinem (UNODC) Jurij Fedotov.

Foto: Profimedia.cz

Většinu obětí obchodníků s lidmi tvoří ženy.

Článek

„V každou chvíli trpí 2,4 miliónu lidí bídou tohoto ponižujícího zločinu,“ prohlásil na newyorské konferenci Fedotov. Boj proti obchodníkům s lidmi je podle něj „výzvou mimořádných rozměrů“. Statistiky jeho úřadu uvádějí, že pouze jedna oběť ze sta se dočká záchrany. Dvě třetiny obětí tvoří ženy.

Před obchodem s lidmi varovala také komisařka OSN pro práva žen Michelle Bacheletová. „Je to jeden z nejrychleji rostoucích a lukrativních zločinů,“ řekla. Fedotov k tomu doplnil, že obchodníci s lidmi si ročně přijdou na více než 32 miliard dolarů (zhruba 600 miliard korun).

Emeritní profesor práva z Chicaga Cherif Bassiouni k tomu poznamenal, že zákony se většinou zaměřují spíše na prostitutky a oběti dalších zločinů, než na ty, kdo je organizují a nutí k činnosti. Podle Bassiouniho hrozí, že za deset let bude počet obětí obchodníků s lidmi výrazně vyšší.

„Musíme změnit přístup policejních útvarů, jimž dominují muži a které tyto zločiny umisťují na nejnižší příčky priorit,“ řekl Bassiouni.

Reklama

Výběr článků

Načítám