Hlavní obsah

V USA budou soudit pět teroristů kvůli 11. září, hrozí jim smrt

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy poslaly k soudu pět členů sítě Al-Káida kvůli útokům na New York a Washington z 11. září 2001. Je mezi nimi i Chálid šajch Mohammad, který útoky naplánoval. Všem hrozí smrt, potvrdil ve středu Pentagon.

Foto: Profimedia.cz

Hořící budovy Světového obchodního centra po teroristickém útoku 11. září 2001

Článek

Pětici bude soudit vojenský tribunál, uvedl Pentagon s tím, že bude zřejmě souzena v rámci jednoho procesu. Muhammad bude podle agentur souzen spolu se svým synovcem Alím Abdalem Azízem, s Jemeneci Ramzím bin Šibhem a Valídem Attašem a s Mustafou Ahmadem Havsávím ze Saúdské Arábie. Soudí je kvůli přípravě a provedení teroristických útoků unesenými letadly, které se uskutečnily 11. září 2001.

Obviněni jsou z terorismu, únosu letadel, spiknutí, vražd a spáchání majetkových škod. jeho vláda kvůli silnému nesouhlasu ustoupila. V roce 2011 byli obviněni, a to ze stejných činů, z nichž byli obviněni už jednou za vlády George Bushe mladšího.

Všichni jsou nyní vězněni na základně Guantánamo na Kubě.

Proces se nakonec uskuteční před vojenským soudem, i když americký prezident Barack Obama si přál, aby je soudil civilní soud. V dubnu 2011 od tohoto plánu

Mozek akcí

Pákistánec Muhammad, narozený v roce 1965 v Kuvajtu, byl prý svého času třetím mužem v hierarchii teroristické sítě Al-Káida. Podle Američanů přiznal, že byl "mozkem", který útoky z 11. září naplánoval. Údajně se přiznal i k podílu na dalších zhruba 30 teroristických akcích. Dopaden byl v únoru 2003 poté, co na jeho hlavu vypsaly USA odměnu 25 miliónů dolarů.

Podle organizací na ochranu lidských práv jsou jeho četná přiznání výsledkem mučení. Mnohokrát byl vystaven waterboardingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám